Binnenland

„Erotiek taboe in horeca Amsterdam”

Erotiek in Amsterdamse horecagelegenheden buiten de Wallen, zoals paaldansen en strippen, is niet gewenst.

Regioredactie
2 May 2003 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:17

Dat zei voorzitter A. van der Stoel van het stadsdeel Amsterdam-Centrum donderdag tijdens de presentatie van voorstellen voor nieuwe horecaregels in de binnenstad.

„Seksualisering in horecagelegenheden draagt niet bij aan de aantrekkelijkheid van Amsterdam”, aldus Van der Stoel. Volgens haar is erotiek alleen toegestaan als dat van tevoren in een bestemmingsplan is opgenomen.

Momenteel geldt dit alleen voor de Wallen. Buiten dat gebied zijn zinnenprikkelende handelingen in horecagelegenheden taboe.

Het stadsdeel veroorzaakte eerder een golf van verontwaardiging in de hoofdstad door het paaldansen in cafés te verbieden. Amsterdam-Centrum komt binnenkort met een notitie over erotiek in bars, clubs en cafés.

Donderdag presenteerde het stadsdeel voorstellen om de regels voor de Amsterdamse horeca te vernieuwen. Het stadsdeel is van mening dat het onderscheid tussen dag-, avond- en nachtzaken een achterhaald concept is. Met een op maat gesneden systematiek van exploitatievergunningen wil het meer ruimte bieden aan ondernemingen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan culturele evenementen, bedrijfspresentaties en congressen, maar ook aan activiteiten voor jongeren. Daarbij mogen ondernemers van het stadsdeel hun eigen openingstijden kiezen en hun terrassen het hele jaar openhouden. Dit moet wel gepaard gaan met strenge regels en een strikt handhavingsbeleid.

Het stadsdeel is geen voorstander van uitbreiding van de huidige horecagebieden Leidseplein en Rembrandtplein. Ook wil het niet dat de Nieuwmarkt een horecagebied wordt. Wel ziet het orgaan mogelijkheden voor vestiging van horeca in de oostelijke binnenstad en rond het IJ-oevergebied.

De horeca is een belangrijke economische pijler in de hoofdstad. Er zijn ruim 1800 horecagelegenheden in Amsterdam, die 12.500 mensen werk verschaffen. Dit is bijna 14 procent van alle werkzame personen in de hoofdstad. De recreatieve bestedingen worden op ruim 3 miljard euro per jaar geschat.

De meeste overlast voor omwonenden wordt niet veroorzaakt door mensen in de horecagelegenheden, maar door terrassen en bezoekers die in- en uitlopen. Hierdoor acht het stadsdeel een algemeen regime van sluitingstijden voor terrassen onvermijdelijk vanwege de geluidsbelasting. Dit betekent dat de huidige tijden, 01.00 uur doordeweeks en 02.00 uur in het weekeinde, blijven bestaan. Door per buurt of straat nadere criteria vast te leggen, kan gekeken worden naar een buurtgericht terrassenbeleid. Een voorbeeld hiervan is de Jordaan, die een buurtgericht terrassenbeleid kent met een beperking tot 23.00 uur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer