Wortelpuntontsteking/huisstofmijt/slijmbeursontsteking
De laatste twee jaar heb ik diverse wortelpuntontstekingen gehad die door de kaakchirurg zijn behandeld. Ik verzorg mijn gebit goed, ook volgens mijn tandarts. Wat kan de oorzaak zijn van die ontstekingen? Kan er sprake zijn van een tekort aan bepaalde belangrijke voedingsstoffen, vitamines of mineralen?
Door cariës (tandbederf), een lekkende vulling, een grote tandheelkundige restauratie of een trauma (een klap op een tand) kan de pulpa (de zenuw) van een tand ontstoken raken. Deze ontsteking (pulpitis), waarbij tevens de wortelpunt ontstoken kan raken, wordt vrijwel altijd veroorzaakt door bacteriën. De tandarts voert dan een wortelkanaalbehandeling uit.
Bij ingewikkelde behandelingen kan er een beroep worden gedaan op een tandarts-endodontoloog. Dat is een specialist in wortelkanaalbehandelingen.
Na het reinigen en afvullen van de wortelkanalen zal de ontsteking in verreweg de meeste gevallen verdwijnen. Zorgvuldig reinigen van de kanalen kan echter lastig zijn, bijvoorbeeld bij sterk gekromde wortels of een kies met smalle, moeilijk toegankelijke wortelkanalen.
Wanneer de ontsteking niet verdwijnt wordt deze door de kaakchirurg verwijderd, een zogeheten apexresectie. Een tekort aan voedingsstoffen, vitaminen of mineralen speelt bij een wortelpuntontsteking geen enkele rol.
A. van Horssen, tandarts
Ik ben onder meer erg allergisch voor huisstofmijt. Sinds vorig jaar slaap ik op een latextopper. Al een paar maanden ruikt de topper wat zurig en muf, zelfs na het luchten. De nare reuk is indringend en de allergie is sinds die tijd verergerd. Is het mogelijk dat latex ook een allergie veroorzaakt of deze verergert?
Bij een huisstofmijtallergie is het matras een van de mogelijke bronnen van het allergeen, evenals het kussen, het dekbed, de vloerbedekking en stoffen meubels. Misschien hebt u een topper genomen om daardoor de klachten te verminderen. Dat laatste zal meestal niet het geval zijn, omdat er zo veel andere bronnen kunnen zijn.
De topper zal mogelijk een minder goede toplaag hebben dan het matras zelf en gemakkelijker zweet opnemen. Kijkt u nog eens naar het onderhoudsadvies. Misschien is wassen een mogelijkheid. Dat is ook een manier om van eventuele huistofmijten in de topper af te komen. Die komen er na verloop van tijd vanzelf in.
Daarom is het advies ook om kussen en dekbed regelmatig te wassen, bij voorkeur op een temperatuur van 60 graden. Een latexallergie is zeldzaam en ontstaat niet door het liggen op een latexmatras. Dat op zich is dus waarschijnlijk niet het probleem waar u mee te maken hebt.
Nare luchtjes kunnen wel de luchtwegen irriteren en zo de klachten verergeren. Soms zijn tijdelijk (extra) medicijnen nodig.
Dr. A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog
Ik heb een slijmbeursontsteking in de heup. Vijf injecties door de huisarts hebben niet geholpen. Vervolgens ben ik zestien keer door de fysiotherapeut behandeld met geluidsgolven. Het resultaat was nihil; ik moet ermee leren leven, is mij verteld. Wat denkt u, is er aan zo’n slijmbeursontsteking nog wat te doen?
In dit geval lijkt me de enige optie nog om houdingstherapie volgens Cesar of mensendieck te proberen.
De oorzaak van een hardnekkige slijmbeursontsteking kan in een verkeerde houding liggen. Die dient eerst gecorrigeerd te worden, en hopelijk verbetert dan ook het pijnbeeld.
Vanaf het moment dat er een goede houding is ontstaan, kan het herstel van de ontsteking in de slijmbeurs nog wel drie tot zes maanden duren.
Ik ben niet pessimistisch over de herstelmogelijkheden, mits de aandoening goed wordt behandeld door de therapeut.
J. P. Peters, huisarts