„CDA wil Brinkman in Senaat”
DEN HAAG – De campagne voor de Eerste Kamer lijkt uit te draaien op een titanenstrijd. CDA en VVD schuiven hun kanonnen naar voren in de hoop Amerikaanse toestanden te voorkomen.
Een meerderheid in de Senaat is een absolute vereiste om het beleid van het kabinet-Rutte goed vorm te kunnen geven.
Op dit moment hebben de regeringspartijen zo’n meerderheid in de Senaat net niet in handen. CDA en VVD komen daarvoor –met 35 van de 75 zetels– 3 zetels tekort.
De PVV van Wilders, die het regeringsbeleid in de Tweede Kamer gedoogt, is in de Senaat nog niet vertegenwoordigd. Ook eventuele steun van de SGP (met 2 zetels in de Eerste Kamer) biedt de coalitie onvoldoende soelaas.
Dit betekent dat wetten die in de Tweede Kamer worden aangenomen, door de oppositiepartijen relatief eenvoudig in de Eerste Kamer kunnen worden getorpedeerd. Het is er de regeringspartijen daarom veel aan gelegen die meerderheid in de Senaat na de verkiezingen van de Provinciale Staten op 2 maart 2011 –die indirect de nieuwe samenstelling van de Senaat bepalen– wél te hebben.
Met name voor het CDA –dat bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer afgelopen juni nog in omvang halveerde– zal het lastig worden haar huidige zetelaantal (21) vast te houden, nu de achterban ernstig verdeeld is over samenwerking met Wilders.
CDA en VVD brengen daarom zwaar geschut in stelling om zo eel mogelijk stemmen te trekken in een Senaatscampagne die volgens ingewijden „actiever wordt dan ooit.” Zo werd deze maand al bekend dat oud-minister en huidig voorzitter van werkgeversorganisatie MKB Nederland, Hermans, voor de VVD de kar zal trekken bij de Eerste Kamerverkiezingen.
Goed ingevoerde bronnen melden nu tegenover deze krant dat het CDA Brinkman naar voren wil schuiven. De voorzitter van bouwkoepel Bouwend Nederland en oud-CDA-leider is in de achterliggende jaren veelvuldig gekenschetst als een van de meest invloedrijke personen in Nederland.
„Er wordt werkelijk alles op alles gezet om goed te voorschijn te komen in de komende maanden”, meldt een ingewijde. CDA en VVD hopen zo Amerikaanse toestanden te voorkomen.
Daar dreigt de democratische president Obama volgende week vleugellam te raken doordat de republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden lijken te gaan heroveren.
Ook de oppositie zit echter niet stil. Bekend is al dat D66 oud-minister en huidig topman van zorgverzekeraar Menzis, Van Boxtel, naar voren schuift als Senaatslijsttrekker.