China heeft snelste supercomputer
NEW YORK – China boekt vooruitgang. En dat gaat snel. In het tweede kwartaal van dit jaar nam China de rol van Japan als tweede economie van de wereld over. Nu zijn ook de Verenigde Staten aan de beurt om voorbijgestreefd te worden Niet op economisch gebied, wel als het gaat om supercomputers.
China presenteerde donderdag supercomputer Tianhe-1A, ontwikkeld door de National University of Defense Technology (NUDT). De Tianhe-1A computer, die staat in de Chinese havenstad Tianjin, is volgens het Nationale Centrum voor Supercomputers in staat 2507 biljoen berekeningen per seconde te maken en heeft, met andere woorden, een rekenkracht van 2507 petaflops.
In november wordt de officiële lijst van ’s werelds snelste supercomputers –de Top 500 supercomputers– bekendgemaakt. Als de Tianhe-1A inderdaad zo snel is als wordt beweerd, dan is de computer stukken sneller dan de huidige nummer één, de Cray XT5 Jaguarcomputer van het Amerikaanse ministerie van Energie. In juni wist deze computer 1750 biljoen berekeningen per seconde te maken.
De man die bijhoudt welke computers het snelst zijn, Jack Dongarra van de universiteit van Tennessee, zei dat de Chinese computer de huidige nummer één op de lijst van 500 supercomputers „wegvaagt. Hij is 1,4 keer krachtiger dan de Cray”, aldus Dongarra.
Tweehonderd wetenschappers werkten twee jaar lang aan de Tianhe-1A; het apparaat kostte 63 miljoen euro. De Tianhe-1A heeft ruim 20.000 processors, waarvan meer dan 7000 zogenaamde GPU’s, processors die gebruikt worden voor videotaken. GPU’s gebruiken veel minder stroom dan traditionele processors (CPU’s). Toch verbruikt de supercomputer 4,04 megawatt, wat leidt tot een jaarlijkse electriciteitsrekening van 1,9 miljoen euro. De Tianhe-1A zou twee keer zo groot zijn en drie keer zo veel energie vergen als alleen CPU’s werden gebruikt, aldus Nvidia, dat GPU’s voor de supercomputer leverde.
In de laatste Top 500 supercomputers, die in juni is gepresenteerd, staan vooral Amerikaanse apparaten. In totaal bevat de lijst 24 Chinese modellen, waarvan er twee in de top tien staan.
Nederland heeft drie supercomputers in de lijst staan, met rekencentrum SARA (Stichting Academisch Rekencentrum in Amsterdam) als beste op plek 109.
Supercomputers worden gebruikt voor complex onderzoek, zoals het berekenen van weermodellen, het simuleren van kernexplosies en het ontwerpen van straalvliegtuigen.
De apparaten worden niet alleen in de wetenschap ingezet. Een zoutjesfabrikant in de Verenigde Staten bijvoorbeeld gebruikt een supercomputer om zijn chips, Pringles genaamd, onbeschadigd in de ronde verpakking te krijgen.