Rutte: Wijziging EU-verdrag niet ideaal
BRUSSEL (ANP) – Een wijziging van het EU-verdrag om een permanent noodfonds voor de euro in te leven te roepen, is „verre van ideaal”. Premier Mark Rutte zei dat donderdag kort voor aanvang van een tweedaagse EU-top in Brussel. Toch is een verdragswijziging voor Rutte niet onbespreekbaar. „Het gaat er vooral om hoe we dat vangnet voor de euro precies vorm gaan geven.” Volgens de premier is vooral een duidelijke betrokkenheid van het Internationaal Monetair Fonds bij het noodfonds van belang.
Rutte hoopt verder dat de EU-leiders zich tijdens de top uitspreken voor aanscherping van de sancties voor lidstaten die de begrotingsregels aan hun laars lappen. „Het gaat om de kracht van de euro. De munt moet zijn waarde behouden.”
Strengere sancties voor ‘eurozondaars’ vormen het belangrijkste agendapunt van de EU-top. Op tafel liggen voorstellen om landen hoge boetes te laten betalen als ze in de fout gaan. Daarmee moet worden voorkomen dat eurolanden in financiële problemen raken en daarmee de stabiliteit van de eenheidsmunt in gevaar brengen, zoals Griekenland eerder dit jaar deed.
Daarnaast willen Frankrijk en Duitsland het EU-verdrag aanpassen om het tijdelijke noodfonds voor de euro een permanent karakter te geven. Het tijdelijke fonds staat op gespannen voet met het EU-verdrag en heeft in Duitsland al tot juridische problemen geleid. Het noodfonds kan ingezet worden als een euroland onverhoopt toch zijn schulden niet meer kan betalen.
De meeste lidstaten willen liever geen tijdverslindende verdragswijziging. Maar waarschijnlijk leggen ze zich toch neer bij de wens van Duitsland en Frankrijk, de twee machtigste EU-landen. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie liet donderdag weten met een verandering van het EU-verdrag te kunnen leven.