Cultuur & boeken

Leven met kinderloosheid

De nieuwe roman van de Amerikaanse schrijfster Marlo Schalesky heeft een beladen thema: 
onvruchtbaarheid. In ”Als het nooit morgen wordt” is verpleegkundige Kinna ten einde raad. Weer een maand voorbij zonder zwangerschap.

Anne-Minke Hakvoort
28 October 2010 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 12:18

Haar man Jimmy walgt inmiddels van alle verplichte ‘kunstjes’, en is weggelopen. Binnen een paar dagen verliezen ze allebei hun baan en is hun leven totaal ontwricht.

Hoofdstuk na hoofdstuk neemt Schalesky de lezer mee naar verborgen motieven en onbewuste drijfveren van Kinna en Jimmy. Door allerlei herinneringen te beschrijven aan de dromen van vroeger wordt de puzzel van hun leven steeds duidelijker.

Als lezer vraag je je soms af wie die malle oude vrouw is die steeds door het verhaal wandelt. Toch vervult zij een sleutelpositie in het ophelderen van pijn­punten in het leven van de hoofdpersonen. Samen met de oude Joe helpt ze zowel Kinna als Jimmy om terug te gaan naar de basis.

Dan leert Kinna dat ze niet alleen onvruchtbaar is omdat ze geen kinderen heeft, maar omdat ze de liefde heeft losgelaten. Zij moet kiezen om weer lief te hebben. Dan wordt haar leven niet meer beheerst door haar obsessie voor baby’s, maar geeft ze haar droom op, om zo Gods droom te gaan leven. Dan regeren angst en schuldgevoel niet meer, maar vertrouwen en overgave.

De gebrokenheid in het leven laat soms diepe sporen na. Schalesky laat op een overtuigende manier zien wie God is en wil zijn voor gebroken mensen.

Als het nooit morgen wordt, Marlo Schalesky; uitg. Voorhoeve, Kampen, 2010; ISBN 978 90 297 1988 9; 320 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer