Wetenschap & techniek

Spaceshuttle nadert pensioen

De dagen van de spaceshuttle zijn geteld. Nog een paar vluchten en het paradepaardje van de Amerikaanse ruimtevaart gaat met pensioen. Twintig jaar, met 134 lanceringen, stonden garant voor fantastische hoogtepunten en historische dieptepunten.

Anca Boon
27 October 2010 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 12:17
Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis koppelt aan het Russische ruimtestation Mir. Foto NASA
Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis koppelt aan het Russische ruimtestation Mir. Foto NASA

www.erdeeshop.nl voor de dvd-serie ”De geschiedenis van de Space Shuttle”.

12-14 april 1981

De eerste testvlucht met spaceshuttle Columbia. In tegenstelling tot andere raketten is het ruimteveer ont­worpen voor meerdere missies.

11-16 november 1982

Columbia maakt de eerste operationele reis met een vierkoppige bemanning. Twee communicatiesatellieten worden uitgezet vanuit het laadruim.

18-24 juni 1983

Sally Ride is eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte, aan boord van space­shuttle Challenger. Twintig jaar eerder ging een Russin haar voor: Valentina Teresjkova.

28 november-8 december 1983

De Duitser Ulf Merbold vliegt als eerste Europeaan aan boord van Discovery. In het laadruim bevindt zich Spacelab, voor onderzoek onder gewichtsloze omstandigheden. Het in Europa gebouwde laboratorium zal op heel wat missies meegaan.

30 oktober-6 november 1985

De wis- en natuurkundige Wubbo Ockels is de eerste Nederlander in de ruimte. Hij maakt de laatste goed verlopen vlucht met Challenger mee.

28 januari 1986

Het ruimteveer Challenger explodeert 73 seconden na lancering door een probleem met een van de vastebrandstofraketten. Alle zeven bemanningsleden komen om.

29 september-3 oktober 1988

Twee jaar en acht maanden na de ramp met Challenger hervat de Amerikaanse ruimtevaart­organisatie NASA vluchten met de lancering van Discovery. Tal van aanpassingen moeten de veiligheid vergroten.

24-29 april 1990

Discovery zet ruimtetelescoop Hubble in een baan om de aarde. Nog vijf keer bezoeken de ruimteveren Hubble. Tijdens de eerste onderhoudsmissie in 1993 herstellen astronauten een slijpfout in de hoofdspiegel. Sindsdien maakt de telescoop fascinerende foto’s van het heelal.

27 juni-7 juli 1995

Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis koppelt voor het eerst aan het Russische ruimtestation Mir.

4-15 december 1998

Endeavour koppelt Unity, het tweede deel van het internationaal ruimte­station ISS, aan de eerste Russische module Zarja.

16 januari-1 februari 2003

Door beschadiging van het hitteschild op de linkervleugel vergaat de Columbia bij terugkeer naar de aarde, zestien minuten voor de geplande landing. Zeven bemanningsleden verliezen het leven.

26 juli-9 augustus 2005

Wanneer NASA na twee en half jaar de shuttlevluchten hervat, blijkt bij de lancering van Discovery dat de problemen met het isolatieschuim van de grote brandstoftank niet zijn verholpen. De vloot blijft daarop nog een jaar aan de grond.

9-21 september 2006

De eerste ISS-missie sinds de ramp met
Columbia. De meeste onderdelen van het ruimtestation kunnen alleen per spaceshuttle worden afgeleverd.

7-20 februari 2008

Atlantis brengt het Europese ruimte­laboratorium Columbus naar het internationaal ruimtestation . Het lab biedt mogelijkheden voor medisch, natuurkundig en scheikundig onderzoek.

1-12 november 2010, 26 februari-8 maart 2011

De laatste geplande shuttlevluchten, met de ruimteveren Discovery en Endeavour. Er wordt nog onderhandeld over een 135e missie met Atlantis in juni-juli 2011. De lanceerdata zijn, zoals altijd, onzeker. Weers­omstandigheden en technische mankementen hebben al menige vlucht vertraagd.


Russische Boeran

De Russen hebben hun eigen variatie gehad van de Amerikaanse spaceshuttle: de Boeran. Deze maakte op 15 november 1988 één onbemande testvlucht rond de aarde. Wegens geldgebrek werd het project opgeschort en uiteindelijk in 1993 geheel afgeblazen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer