Kerk & religie

„De Bijbel is er voor alle Nederlanders”

AMSTERDAM – In Amsterdam vindt op vrijdag 5 november de ”Nacht van de Bijbel” plaats. Bekende Nederlanders gaan in gesprek over de Bijbel.

Kerkredactie
26 October 2010 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 12:16
Foto RD, Henk Visscher
Foto RD, Henk Visscher

Schrijver Abdelkader Benali, historicus Maarten van Rossem, tv-maker Ursul de Geer, VVD-politicus Jeanine Hennis-Plasschaert en schrijver Karel Eykman nemen ieder een van de verhalen uit de Bijbel voor hun rekening. Hun „vragen, weerstand en sympathie” brengen zij ter sprake in een vraaggesprek met Ad van Nieuwpoort en Ruben van Zwieten, predikanten werkzaam in en rond de Thomaskerk aan de voet van de Zuidas in Amsterdam.

„Zij lezen met hoogopgeleide dertigers Bijbelverhalen”, licht Marloes Keller, perswoordvoerder van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), desgevraagd toe. „Dit is zo succesvol dat ze dachten: kunnen we dit niet een keer in het openbaar doen? Daar is de Nacht van de Bijbel uit voortgekomen. De predikanten gaan met deze bekende Nederlanders in gesprek.”

De Nacht van de Bijbel in het Amsterdamse Thomastheater maakt deel uit van de Bijbel10daagse van het NBG, van vrijdag tot en met 7 november. De Nationale Bijbelzondag, komende zondag, heeft als thema ”Toekomst”.

Dit jaar staan tijdens de Bijbel10daagse twee Bijbelteksten centraal, aldus Keller: „De roeping van Abraham in Genesis 12 en die van Zacheüs in Lukas 19. Beiden gaan vol vertrouwen een onbekende toekomst tegemoet.”

Aan de vooravond van de Bijbel10daagse is er op donderdagavond een Bijbelquiz op tv. Tijdens erediensten of daarna wordt er op zondag in veel kerken aandacht gegeven aan het Bijbel(vertaal)werk. In deze periode, vooral op de eerste november, worden er door het hele land 200 Bijbelquizzen georganiseerd.

Het NBG werkt landelijk met 2500 vrijwilligers, die ervoor zorgen dat in gemeenten in het land Bijbelzondag wordt gevierd, zegt Keller. „Van ons bordspel ”Op weg naar toekomst” zijn 80.000 exemplaren gemaakt.”

Het Nederlands Bijbelgenootschap wil ook nieuwe donateurs aan zich binden. Keller: „We hebben zo’n 200.000 relaties in onze achterban. De meesten geven 5 euro per maand. Alleen is deze achterban aan het vergrijzen. Nieuwe aanwas is nodig.” Het NBG is niet afhankelijk van subsidies, maar werkt volledig met donateurs.

Een spreker als Maarten van Rossem tijdens de Nacht van de Bijbel, is dat een logische keus?

Keller: „Het NBG is een christelijke organisatie, maar we zijn ook onafhankelijk. Wij zullen nooit richting geven aan hoe mensen over de Bijbel moeten denken. Men mag de Bijbel ook als literair boek beschouwen. Natuurlijk hopen en bidden wij dan dat mensen geraakt worden en doorlezen. Deze avond is gericht op een specifieke doelgroep, die wij normaal gesproken niet makkelijk bereiken. De Bijbel is niet meer vanzelfsprekend in Nederland, we moeten als organisatie niet naïef daarin zijn en dus nieuwe wegen zoeken om mensen te bereiken. Je weet soms niet hoe de Bijbel mensen raakt, dat kan verrassend zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer