Acties tegen plan afschaffen Muziekcentrum van de Omroep
DEN HAAG – Het afschaffen van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), een van de plannen van het nieuwe kabinet, roept weerstand op. Op internet is een actie gestart. In Den Haag wordt een petitie aangeboden.
Vandaag, dinsdag 26 oktober, zullen musici van de omroepensembles aan de leden van de vaste Kamercommissie voor Cultuur een petitie aanbieden om het Muziekcentrum van de Omroep te behouden.
Door één zinnetje in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte/Verhagen zullen het Groot Omroepkoor, het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Metropole Orkest op termijn verdwijnen. Alom in de muziekwereld heerst verontwaardiging.
NRC Handelsblad meldde zaterdag dat vier door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangestelde adviseurs in een brandbrief aan VVD-staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) hebben laten weten „op geen enkele manier” medeplichtig te willen zijn aan de 200 miljoen euro bezuiniging op de kunsten, die een kaalslag betekent voor het orkestbestel.
Nog op verzoek van oud-minister Plasterk (PvdA) is bureau Berenschot bezig met onderzoek naar het orkestbestel en mogelijke verbeteringen in bereik (nieuwe publieksgroepen) en efficiency. Het onderzoek vloeit voort uit het advies ”Innoveren, vitaliseren: kompas voor een levendige symfonische traditie in Nederland”, die de Raad voor Cultuur in februari publiceerde. Berenschot maakt gebruik van een ‘klankbordgroep’ van zes deskundigen, onder wie hoogleraar kunsteconomie Arjo Klamer en Hans Hierck, oud-directeur van Het Gelders Orkest en oud-zendercoördinator Radio 4.
In hun brief aan de staatssecretaris dringen deze adviseurs nu aan op overleg. „Op geen enkele manier wensen wij medeplichtig te worden aan een beleid dat, zoals nu geformuleerd, zal uitdraaien op een kaalslag in het Nederlandse cultuurlandschap dat om zijn kwaliteit en diversiteit, ook internationaal, zulke hoge ogen gooit.”
Meer informatie over de actie op internet: www.mco.nl/mco_page/actie