Cape Town Commitment roept op tot liefde
KAAPSTAD – Evangelicale christenen uit de hele wereld hebben zaterdag in Kaapstad opnieuw hun verbondenheid met het Evangelie uitgesproken. In de Cape Town Commitment beloven zij „heel het Evangelie te geloven, te gehoorzamen en met anderen te delen.” Daarbij is liefde het uitgangspunt.
Het eerste deel van de verklaring werd zaterdag op het Lausanne Congres voor Wereldevangelisatie in Kaapstad gepresenteerd. In het document staat de liefde voor het Evangelie, de kerk en de wereld centraal. „Liefde is de taal van het verbond. De Bijbelse verbonden, oud en nieuw, zijn uitdrukkingen van Gods reddende liefde en genade voor de verloren mensheid en gebroken schepping. Ze vragen om onze wederliefde.”
Zending komt voort uit de liefde van God, stelt de verklaring. De genade van God gaat voorop en „daarna beantwoorden wij die door het geloof, dat tot uitdrukking komt in gehoorzaamheid en liefde.”
De Cape Town Commitment sluit aan bij twee eerdere verklaringen van de Lausanne Beweging, het Lausanne Convenant (1974) en het Manilla Manifest (1989). Deze documenten vertolken op „heldere wijze de kernwaarheden van het Bijbelse Evangelie en de toepassing daarvan op de zending.”
Sinds de verschijning van deze verklaringen is de wereld echter ingrijpend veranderd. De Cape Town Commitment noemt onder meer globalisatie en de digitale revolutie. „Verdriet en zorg” is er over de wereldwijde armoede, oorlog, ziekte, de ecologische crisis en klimaatverandering. „Maar één grote verandering in onze wereld geeft reden tot blijdschap, en dat is de groei van de wereldwijde kerk van Christus.” Wat ook blijft, aldus de verklaring, is de verlorenheid van de mens, de blijde boodschap van het Evangelie en de zendingsopdracht van de kerk.
De tekst van het eerste deel van de Cape Town Commitment is opgesteld door de Britse theoloog Chris Wright. Hij is daarin bijgestaan door een groep evangelicale theologen, onder wie Sinclair D. Ferguson en John Piper (Verenigde Staten), Ajith Fernando (Sri Lanka) en de anglicaanse aartsbisschop Peter Jensen (Australië).
Het tweede deel van de verklaring zal bestaan uit een „oproep tot actie om de wereld te dienen.” Deze verschijnt eind volgende maand, zo maakte Wright zaterdag bekend. Het is niet de bedoeling dat de Cape Town Commitment officieel wordt ondertekend of aangenomen als een belijdenis.
De ruim 4000 deelnemers aan het wereldevangelisatiecongres, dat gisteren werd afgesloten, beleden schuld voor het gebrek aan nederigheid, integriteit en eenvoud onder evangelicale christenen. Ook verwierpen zij het zogeheten welvaartsevangelie.
De grootste obstakels voor zending zijn niet vervolging, andere godsdiensten, culturen of talen, maar de afgoderij van christenen zelf, stelde Wright, directeur van de Britse organisatie Langham Partnership International. „Wat God het meeste pijn doet, zo lijkt het, is niet alleen de zonde van de wereld, maar ook het falen, de ongehoorzaamheid en de rebellie van degenen die Hij heeft verlost.”
In het Oude Testament zondigde het volk Israël met name op drie terreinen: macht en trots, populariteit en succes, en rijkdom en hebzucht. Het zijn gevaren die ook evangelicale christenen bedreigen, aldus Wright. Hij verwees onder meer naar „zelfbenoemde superapostelen” die zo veel mogelijk volgelingen proberen te krijgen, naar de „obsessie” voor groeicijfers en naar het welvaartsevangelie. Wright riep op tot een nieuwe Reformatie, een radicale terugkeer naar de Heere.
Het zendingscongres nam krachtig afstand van het welvaartsevangelie, dat stelt dat gelovigen recht hebben op zegeningen als gezondheid en materiële voorspoed. Het grootste bezwaar tegen deze theologie is dat die onvoldoende oog heeft voor het lijden van Jezus Christus en de verzoening door het kruis, zei de Nigeriaanse theoloog Femi Adeleye. „Eén ding is zeker: Jezus predikte geen welvaartsevangelie. Alles wat Hij leerde over aardse bezittingen, komt tot ons als een waarschuwing. Als geld een doel op zichzelf wordt, gaat dat ten koste van onze loyaliteit aan God.”