Nederland mogelijk IMF-zetel kwijt
WASHINGTON – Het is nog niet duidelijk of Nederland zijn IMF-zetel behoudt na de zaterdag overeengekomen hervorming van het bestuur van de organisatie.
Dat bleek zondag uit een reactie van de Nederlandse IMF-bewindvoerder Age Bakker op het akkoord dat ministers van Financiën van de G20-landen zaterdag in Zuid-Korea bereikten over hervorming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Afgesproken is dat Europa twee zetels zal opgeven in het IMF-bestuur om opkomende economieën, zoals Brazilië, Rusland en India, een grotere stem te kunnen geven.
Topman Dominique Strauss-Kahn sprak na afloop van het beraad van „de grootste hervorming” in de geschiedenis van het IMF. „Velen hebben dit resultaat nooit voor mogelijk gehouden.”
Op basis van de nieuwe afspraken krijgt ook China meer macht binnen het IMF. Een jaar geleden was tijdens een G20-top al afgesproken dat de invloed van de opkomende economieën met 5 procent zou worden uitgebreid. De Verenigde Staten, het belangrijkste land binnen het IMF, hadden ingezet op nog meer zetelverlies voor Europa.
Volgens Bakker neemt de hervorming van het IMF-bestuur nog wel enkele jaren in beslag. Landen die momenteel een zetel bezetten, zoals Nederland, houden die zeker tot november 2012 vast, omdat Europa twee jaar de tijd krijgt om invulling te geven aan de afgesproken hervorming. Ook moeten de 187 lidstaten van het IMF de besluiten nog goedkeuren.
De concrete invulling van het voorstel zal door de Europese landen zelf worden bepaald. Inzet van Nederland is in ieder geval om een sterke vertegenwoordiging te houden in het fonds, aldus het ministerie van Financiën zaterdag. Nederland leidt nu een groep van verscheidene landen binnen het fonds.
Ook volgens Bakker moet Nederland „adequaat” vertegenwoordigd blijven binnen het IMF. „Dat is niet alleen in het belang van Nederland, maar ook van het IMF zelf. Dat is immers afhankelijk van de steun van zijn lidstaten, groot en klein.”
Momenteel bezet Europa 9 zetels in het IMF-bestuur van 24 landen. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben net als Japan en de Verenigde Staten statutair recht op een zetel en vertegenwoordigen alleen zichzelf. Nederland, België, Spanje, Italië, Zwitserland en Denemarken vertegenwoordigen in het bestuur ook de landen uit hun kiesgroep. De groep van Nederland bestaat uit twaalf landen, voornamelijk uit Oost-Europa.
De vergadering van vrijdag en zaterdag was een opmaat naar de top van G20-regeringsleiders op 11 en 12 november in Seoul.
Het akkoord, dat werd bereikt na langdurige onderhandelingen, bevat ook nieuwe afspraken over benoemingen voor belangrijke IMF-functies. Op dit moment bepalen de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, de vijf leden met de meeste macht binnen het IMF, zelf wie ze benoemen als uitvoerend directeuren. In de toekomst hebben deze benoemingen plaats via een stemming in het IMF-bestuur.
De ministers maakten in Zuid-Korea ook afspraken over wisselkoersen. Die moeten volgens hen vooral afhankelijk zijn van de markt. Zij willen daarmee een valutastrijd voorkomen. De vrees bestaat nu dat ieder land zijn eigen munt onderuithaalt om zo de export een impuls te geven. Vooral Washington wijst in dit verband de laatste tijd veelvuldig met de beschuldigende vinger naar China, dat zijn munt kunstmatig laag zou houden.
De Verenigde Staten hadden voorgesteld om specifieke getallen af te spreken voor handelsoverschotten en -tekorten. Die zouden hooguit 4 procent van het bruto nationaal product mogen zijn. Het plan was bedoeld om vooral China te dwingen om de koers van de Chinese munt te laten stijgen. Maar het idee stuitte op verzet van verschillende landen.