Martin kookt...spinetti
Het vullen van een kookrubriek vergt enige creativiteit. Om te beginnen is er afwisseling gewenst in de recepten. Dat is nog het makkelijkst. Lekkers genoeg. Daarnaast is wat variatie qua soort gerecht ook wel leuk, zodat de lezer niet wekelijks soep getrakteerd krijgt. Dan de column zelf. Dat gaat de ene keer nog sneller dan het kloppen van een schaal Saroma (volgens mijn kookleraar luiewijvenpudding), terwijl je daar een andere keer meer tijd voor nodig hebt dan voor het maken van een grote pan stoofpeertjes. Dan nog de titel. Die moet pakkend zijn, je maag moet acuut gaan knorren.
Daarbij heb je ook nog rekening te houden met de breedte van de rubriek. De opmaakredactie is daar heel rigide in: het past wel of het past niet. In het laatste geval komt het op creativiteit aan. Want behalve dat het moet passen moet het ook nog passend zijn. Zo werd appelkruimeltaart getransformeerd tot makkeltaart, werd een broodje slap vlees omgedoopt in een broodje Cohen en werd komkommersoep weggezet als koude soep. En zo koken we vandaag spinetti. Ik heb nog even getwijfeld of het misschien spaghnazie zou worden. Voor de lezer wellicht volstrekt onbelangrijk, maar voor een columnist is zoiets te vergelijken met de naam die je je kind geeft. Daar denk je ook best even over na. Onze tweede was gelukkig een jongen, anders had-ie (uh… had ze) denk ik een nummer gekregen. We kwamen er toen niet uit, maar het probleem werd opgelost voordat het er was.
Dit is trouwens zo’n Saromacolumn. Ik geef toe: dat zijn niet altijd de beste. Al doet dat niets af van de spinetti, die je dus ook spaghnazie mag noemen: spaghetti met spinaziesaus! Niet zelf bedacht, maar beter goed gepikt dan slecht verzonnen.
Ingrediënten (voor vier personen)
l 250 g gerookte spekblokjes
l 250 g champignons
l 2 uien, 2 teentjes knoflook
l 450 g spinazie à la crème
l zout en peper
l 400 g spaghetti
l 150 g geraspte oude kaas
Bereiding
Bak de spekblokjes langzaam uit in een droge koekenpan. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Haal de spekjes uit de pan. Bak de champignons op hoog vuur in het spekvet. Snipper de uien en de knoflook. Voeg toe aan de champignons en bak mee. Doe de spinazie erbij en verwarm het geheel (roeren!). Breng de saus op smaak met zout en (royaal) peper. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. De spinaziesaus kan door de spaghetti gemengd worden of apart worden geserveerd. Zet de geraspte kaas op tafel. Tip: ook lekker met een moot zalm, laat dan de spekjes weg.
Reageren aan scribent? martin@refdag.nl