Betaalautomaten nog niet klaar voor chip
AMSTERDAM (ANP) – Op 1 januari 2012 wordt het merk PIN ten grave gedragen. Dan moet Nederland over op de chip, maar het is nog maar de vraag of alle betaalautomaten daar op tijd klaar voor zijn.
Volgens Currence, de eigenaar van PIN, zijn van de ruim 244.000 automaten inmiddels zo’n 80.000 apparaten technisch klaar voor de chip, maar mankeert het nog aan een bankcontract. Dat zei algemeen directeur Piet Mallekoote van Currence vrijdag. Van de 80.000 apparaten die technisch gereed zijn, is pas tussen de 30 en 40 procent zover dat er ook echt met chip op betaald kan worden, oftewel nog geen 30.000 machines.
De schuld hiervoor ligt bij de banken, die zelf ondernemers moeten benaderen met nieuwe contracten die het huidige contract met PIN moeten vervangen. „Dat begint nu te komen, maar het loopt nog geen storm”, aldus Mallekoote. Om er vaart achter te zetten is nu afgesproken met de banken dat ze op 1 januari van komend jaar in ieder geval de helft van de ondernemers een nieuw contract hebben aangeboden.
In juni 2011 moet dat 90 procent zijn. „Als we op 1 januari 2012 over moeten zijn, kunnen we de zaken nu niet op zijn beloop laten”, zei Mallekoote. Als het uiteindelijk allemaal niet lukt, is de consequentie evident: dan kan niet meer overal gepind worden.
Currence zal dan ook ‘de andere kant’, de ondernemers, gaan bewerken zodat zij de banken achter hun broek kunnen zitten. „Maar ook bijvoorbeeld de leverancier van de terminal heeft er alle belang bij en zal er ook op aandringen dat alles zo snel mogelijk werkt.”
Volgens een woordvoerster van de organisatie achter het ‘nieuwe pinnen’ ligt de overgang „redelijk op schema”. „Het heeft absoluut voldoende prioriteit bij de banken.”
Een ander probleem dat zich aandient als Nederland overgaat van de pin op de chip, ofwel van het pinnen met de magneetstrip op het nieuwe pinnen met de chip, is dat alle Nederlandse banken vooralsnog hebben gekozen voor het merk Maestro terwijl Visa internationaal gezien marktleider is en veel breder wordt geaccepteerd.
„Als het nieuwe pinnen begint zullen alle passen voorzien zijn van het Maestro-logo zoals nu ook al het geval is”, zei Mallekoote. „Ik stel vast dat de banken voor Maestro kiezen.” Waarom dat zo is, weet hij ook niet. „Het is wel zo dat als een bank nu toch met Visa in zee wil, hij dan in ieder geval alle bestaande pasjes moet vervangen.”
Van de pasjes is overigens 90 procent nu ‘chip-klaar’. Dat moet op 1 januari aanstaande 100 procent zijn.
Nederland is van oudsher en blijft voorlopig een ‘Maestroland’. „De Europese Commissie kijkt hier ook naar”, weet Mallekoote. „Die zou het liefst zien dat er een derde aanbieder zou zijn naast Maestro van Mastercard en Visa. Voor een derde zal het helemaal lastig worden voet aan de grond te krijgen.”
Onder andere door de Week van het Pinnen, die van 1 tot en met 7 november voor het eerst gehouden wordt, moet het pinnen verder gestimuleerd worden tot 2,7 miljard transacties in 2012. Alleen noemen we het dan het nieuwe pinnen en doen we dat als het goed is met een chip.