Buitenland

Kenia in greep van schandalen

NAIROBI (ANP) – De waarheidscommissie in Kenia, opgericht om duidelijkheid te krijgen over moordpartijen en fraudeschandalen uit het verleden van het Oost-Afrikaanse land, is donderdag ernstig in verlegenheid gebracht. De Amerikaanse jurist Ronald Sly legde zijn lidmaatschap van de commissie neer en uitte keiharde kritiek op het functioneren van het orgaan, zo meldden Keniaanse media.

21 October 2010 19:58Gewijzigd op 14 November 2020 12:14

Sly stelt dat hij alle vertrouwen in de commissie heeft verloren. Stafleden verrichten volgens de Amerikaan uitstekend werk, maar zouden geen enkele steun krijgen van de Keniaanse regering. Sly zet ook grote vraagtekens bij het functioneren van Bethwel Kiplagat, de voorzitter van de commissie. Die geldt als omstreden vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op een minister in de jaren ‘90 en bij een bloedbad in 1984, waarbij naar verluidt duizenden etnische Somaliërs werden vermoord.

Kiplagat bekleedde een aantal ministersposten ten tijde van het bewind van president Daniel arap Moi, die Kenia tussen 1978 en 2002 met ijzeren hand regeerde. Volgens Sly zijn de verdenkingen tegen Kiplagat nooit serieus onderzocht en betaalt de regering van Kenia slechts een fractie van de kosten die de Waarheids-, Rechtvaardigheids- en Verzoeningscommissie maakt.

Sly is het tweede commissielid dat afstand doet van zijn functie. In het voorjaar legde vicevoorzitter Betty Murungi haar ambt neer om soortgelijke redenen als Sly. Internationale prominenten, onder wie de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, hebben Kiplagat in de afgelopen maanden gevraagd om op te stappen, tot nog toe zonder succes.

Een ander schandaal dat op dit moment speelt is de zaak van William Ruto. Deze politicus werd deze week ontslagen als minister van Hoger Onderwijs. President Mwai Kibaki nam het besluit omdat Ruto wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen ter waarde van 96 miljoen Keniaanse schilling (850.000 euro) in ruil voor de verkoop van een stuk grond aan een bedrijf.

Volgens waarnemers is er een goede kans dat Ruto ook wordt aangemerkt als verdachte door het Internationaal Strafhof in Den Haag, wegens mogelijke betrokkenheid bij het geweld na de presidentsverkiezingen in Kenia van eind 2007. Daarbij werden in een paar weken tijd circa 1300 mensen vermoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer