N-Korea: VN-sancties betekenen oorlog
Wanneer de Verenigde Staten proberen Noord-Korea via de Verenigde Naties economische sancties op te leggen, zal Pyongyang dat beschouwen als „het groene licht voor oorlog.” Daarvoor heeft het communistische land woensdag gewaarschuwd in een verklaring die door het staatspersbureau
KCNA is vrijgegeven.
Ook zei Noord-Korea dat de vijandelijke Amerikaanse politiek het land ertoe heeft gedwongen een „noodzakelijk afschrikwekkend middel” te ontwikkelen. Daarmee zegt het stalinistische land impliciet dat het atoomwapens heeft.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde al eerder dat Noord-Koreaanse onderhandelaars vorige week in Peking hadden gezegd over nucleaire wapens te beschikken. Het is voor het eerst dat de Noord-Koreanen daar publiekelijk op reageren.
Ook uit een andere mededling, uitgegeven door het staatspersbureau KCNA, kan ook worden opgemaakt dat Pyongyang kernwapens bezit. De spreekbuis van het stalinistische regime merkte op dat de Verenigde Staten eerst hun kernwapens moeten verwijderen, „voor zo’n klein land als Noord-Korea dat doet”. Het dreigde ook met niet nader genoemde „praktische maatregelen” als de Verenigde Staten het dispuut over de Noord-Koreaanse nucleaire ambities voor de VN-Veiligheidsraad zullen brengen.
Noord- en Zuid-Korea sloten woensdag vier dagen van besprekingen af in Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. De twee aartsrivalen, die formeel nog met elkaar in oorlog zijn, kwamen overeen dat zij op vreedzame wijze een oplossing willen zoeken voor de dreigende internationale crisis over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. De VS en China, waarmee Noord- en Zuid-Korea vorige week nog onderhandelden over de crisis, zullen daar buiten worden gehouden. Het voeren van gesprekken over de nucleaire crisis met de Verenigde Staten is volgens Pyongyang zinloos als die volharden in hun eis dat Noord-Korea eerst zijn kernwapenprogramma stopzet.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei maandag nog dat de VS overwegen in te gaan op een aanbod van Noord-Korea om in ruil voor economische hulp te stoppen met het testen van raketten en het bouwen van nucleaire faciliteiten. Noord-Korea deed dat voorstel vorige week tijdens overleg met de VS in Beijing, maar het aanbod werd toen door Washington niet aangenomen.
De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde woensdag voor een „nachtmerrie” als blijkt dat de noorderburen inderdaad atoomwapens hebben.
De Noord-Koreanen meldden dinsdag dat verdere gesprekken over de crisis zinloos zijn, zolang Washington niet instemt met zijn verzoek voor een niet-aanvalsverdrag tussen beide landen. In ruil voor zo’n overeenkomst willen de Noord-Koreanen hun raketprogramma beëindigen. De Amerikanen bestuderen een dergelijk verzoek, vorige week gedaan tijdens de onderhandelingen in de Chinese hoofdstad Peking, maar noemden die dinsdag bij voorbaat al onvoldoende.