Buitenland

Bush: Oorlog grotendeels voorbij

President George Bush zal donderdagavond het Amerikaanse volk toespreken vanaf een vliegdekschip op volle zee, om te vertellen dat de strijd in Irak goeddeels achter de rug is. Dat heeft Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer woensdag bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
1 May 2003 08:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:17

Bush zal niet met zoveel woorden de overwinning uitroepen of de oorlog voor beëindigd verklaren, zei Fleischer, omdat er nog steeds haarden van verzet zijn en niet alle missies zijn voltooid. „Hij zal het land toespreken zoals hij dat ook aan het begin van de oorlog heeft gedaan.”

Als de Verenigde Staten de oorlog voor beëindigd verklaren, moeten zij volgens de bepalingen van de Conventie van Genève als overwinnaars hun krijgsgevangenen laten gaan en mogen zij geen actie meer ondernemen tegen individuele leiders.

Hoewel de oorlog de regering van Saddam Hussein heeft verdreven, is het nog onbekend waar de Iraakse leider, zijn twee zoons en veel van zijn naaste medewerkers zijn gebleven.

Bush had gezegd met de hoogste bevelhebber, Tommy Franks, te willen praten alvorens zich over de oorlog uit te laten. Fleischer zei dat dat gesprek dinsdag heeft plaatsgevonden en dat Franks de president heeft verteld dat de fase van de gevechtshandelingen is afgelopen en die van de wederopbouw begonnen.

Het vliegdekschip dat Bush voor zijn rede heeft uitgekozen is de USS Abraham Lincoln, die van de Perzische Golf terugvaart naar San Diego en op het moment van de toespraak nog zo’n 160 kilometer van de kust van Californië verwijderd zal zijn.

De zegsman van het Witte Huis zei ook dat de vijandelijkheden in Irak nog niet zijn afgelopen. „We hebben troepen die nog steeds worden beschoten, en die vuur beantwoorden”, zei hij.

Dat bleek ook woensdag weer. Amerikaanse militairen schoten op een menigte in Falluja, een stad 50 kilometer ten westen van Bagdad. Volgens een woordvoerder van het plaatselijke ziekenhuis zijn daarbij drie doden gevallen en twee mensen zwaargewond geraakt.

De menigte boze Iraki’s protesteerde bij een Amerikaanse commandopost, nadat daar maandagavond dertien Irakezen waren omgekomen toen Amerikaanse militairen schoten op betogers die hun vertrek uit een school eisten. Volgens ooggetuigen was het een vreedzame betoging, maar een legerwoordvoerder zei dat de Amerikanen terugschoten toen er vanuit de mensenmassa op hen werd geschoten.

De Amerikaanse troepen in Irak hebben behalve met vreugde van het volk over de val van Saddam Hussein ook te maken met een vijandige houding van Irakezen die zich verzetten tegen de aanwezigheid van de militairen.

Militaire functionarissen van twaalf landen zijn woensdag in Londen bijeengekomen om te praten over een nieuwe internationale veiligheidsstrijdmacht voor Irak, zo heeft het Britse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De Britse onderminister van Buitenlandse Zaken, Mike O’Brien, zei gisteren dat het door de VS geleide bestuur in Bagdad de macht binnen drie maanden zou kunnen overdragen aan een Iraakse interim-regering. De Amerikaanse bewindvoerder Jay Garner en zijn Britse assistent Tim Cross zouden zelfs nog eerder kunnen opstappen, zei O’Brien, die dinsdag is teruggekeerd van besprekingen in Bagdad. „Ze spraken over ongeveer negentig dagen en daarna de macht overdragen. Ik geloof dat ze nu zelfs denken aan een nog kortere periode, als het kan.”

Andere functionarissen, die buiten de Iraakse hoofdstad actief zijn, verwachten nog „een aardig aantal maanden te blijven als een Iraakse interim-regering is gevormd”, aldus O’Brien. Een militaire aanwezigheid, nu onder leiding van de Verenigde Staten, zou volgens hem nog wel twee jaar kunnen duren.

Het ministerie zei dat de bijeenkomst bedoeld was om vast te stellen welke landen bereid zijn een bijdrage te leveren aan zo’n strijdmacht, die de Amerikaanse en Britse gevechtseenheden moet vervangen. Een woordvoerder wilde alleen de deelname van Groot-Brittannië aan het overleg bevestigen. Ook Nederland was in Londen vertegenwoordigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer