Steeds meer illegale autoklonen op de weg
ZOETERMEER (ANP) – De politie haalt steeds meer gekloonde auto’s van de weg. Criminelen hebben dit jaar tot nu toe zeker 256 mensen opgelicht door ze een gekloond voertuig te verkopen.
Dit aantal zal dit jaar naar verwachting nog oplopen tot ruim driehonderd meldingen. Dat liet Hans van Geenhuizen, woordvoerder van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), woensdag weten.
Bij het autoklonen krijgt een gestolen auto de identiteit van een auto die wel legaal op de weg is. Sinds de registratie van deze vorm van voertuigcriminaliteit in 2006 werden elk jaar meer ‘gekopieerde’ auto’s door de RDW ontdekt. Tussen 2007 en 2008 liep dit op tot tweehonderd meldingen. In 2009 waren dat er 238. De teller van de RDW staat nu op vijf tot zeven meldingen per week.
De Rotterdamse recherche rolde vorige week een grote bende autokloners op die rond de havenstad actief was. De verdachten verkochten via Markplaats tientallen gestolen en gekloonde auto’s. In Nederland gaat dit jaar naar schatting 6 miljoen euro om in de handel.
Met speciale apparatuur werden sleutels van bepaalde automerken nagemaakt en autopapieren, zoals kentekenbewijzen en eigendomsboekjes, vervalst. Ook nummerplaten en chassisnummers werden gekopieerd. Een vergelijkbare exemplaar kreeg vervolgens de identiteit van het kloonobject. Zonder dat de eigenaar het wist werd de exacte kopie daarna via verkoopsites aangeboden.
De Rotterdamse politie vroeg zich na de ontmanteling af hoe het mogelijk was dat de klonen ongezien konden worden geregistreerd. Daar heeft de RDW volgens Werner Postma van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) iets op gevonden. Ze zouden nu wel in staat zijn de duplicaten op te sporen en te blokkeren. De autobezitter merkt niets van de systeemaanpassing.
Om wat voor maatregel het precies gaat, mag Postma niet zeggen. Wel is volgens hem duidelijk dat de RDW ‘autoklooncriminaliteit’ op deze manier actief gaat bestrijden.
Toch betekent dit niet dat het klonen zelf zal stoppen, zegt Postma. Wel wordt het volgens hem in de toekomst in Nederland vrijwel onmogelijk om een autokloon op naam te zetten. „De ‘domme koper’ kan dan alsnog een kloon achter de MacDonald’s kopen, wij ontdekken het bedrog alleen sneller.”
RDW kan niet bevestigen dat er al een oplossing is gevonden. Wel laat de organisatie weten onderzoek te doen naar de mogelijkheden om registratiesystemen te filteren op dit soort klonen. Eind dit jaar wordt meer bekend over de resultaten.