Verlengd ouderschapsverlof roept weerstand op
DEN HAAG (ANP) – Het besluit van het Europees Parlement woensdag om het ouderschapsverlof uit te breiden is in Nederland met weinig enthousiasme ontvangen.
Als het aan het Europees Parlement ligt wordt het minimumzwangerschapsverlof uitgebreid van veertien naar twintig weken. Vaders krijgen twee weken. Nederlandse vrouwen hebben nu recht op zestien weken zwangerschapsverlof, vaders op twee dagen.
Regeringspartijen VVD en CDA vinden de Europese maatregel veel te ver gaan. Uit gezondheidsoogpunt is het niet nodig, zegt Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD. „Het helpt ook niet meer vrouwen aan het werk en gaat weer ten koste van de werkgevers, die het loon mogen doorbetalen”, zei hij woensdag.
Het CDA heeft eerder gezegd dat verlenging van het verlof bespreekbaar is. Maar een uitbreiding naar twintig weken gaat volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum te ver. Vooral omdat het Nederland naar schatting een half miljard kost, terwijl de overheid moet bezuinigen en bedrijven nog herstellen van de economische crisis.
Ook Nederlandse werkgevers zien een verlenging van het zwangerschapsverlof niet zitten. „In deze economische tijden hebben ondernemers het al lastig” zei een woordvoerster namens VNO-NCW en MKB-Nederland. „Zeker doordat er geen noodzaak is het verlof te verlengen kun je je afvragen of het geld niet beter besteed kan worden.”
De werkgeversorganisaties verwijzen naar een onderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken eerder dit jaar liet uitvoeren. Daaruit blijkt dat langer zwangerschapsverlof nauwelijks invloed heeft op de gezondheid van het kind. Ook op de arbeidsparticipatie van vrouwen heeft uitbreiding van verlofdagen geen effect.
PvdA, D66 en Groen Links zijn juist voor een uitbreiding van het zwangerschapsverlof. Europarlementarier Sophie in’t Veld (D66) spreekt over een goede bijdrage om meer mensen aan het werk te krijgen. „Het is een krachtig signaal dat de combinatie werk-gezin moet worden verlicht voor jonge ouders.”
De PvdA vindt het positief dat het Europees Parlement zich inzet voor arbeisparticipatie van vrouwen. Ook ziet de partij een hervorming van de zwangerschapsregeling als een kans om de vele verlofregelingen die er bestaan beter op elkaar af te stemmen.
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent roept het kabinet op zich in de Europese raad hard te maken voor invoering van de richtlijn. „De twee schamele dagen kraamverlof die vaders hebben in Nederland, zijn echt niet meer van deze tijd”, stelde zij.
Het is aan de lidstaten en het Europees Parlement om een compromis te vinden. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken moet het nieuwe kabinet nog een standpunt innemen. Maar zij wees erop dat oud-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken zich in de EU altijd verzet heeft tegen plannen voor langer zwangerschapsverlof en vaderverlof.
PvdA, GroenLinks en CDA’er Van Hijum hebben gezegd dat ze nog met de nieuwe minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, in debat willen voordat deze naar verwachting in december met zijn Europese collega’s gaat praten. Van Hijum voorspelt dat in de Europese raad van ministers „een behoorlijke discussie” zal plaatsvinden over de verlenging van het zwangerschapsverlof en het vaderverlof.