Zorgpremie stijgt aanzienlijk
DEN HAAG – In 2015 betaalt een volwassene ongeveer 1400 euro per jaar aan zorgpremie. Dat is een stijging van zo’n 300 euro per persoon in vijf jaar.
Dat meldde NRC Handelsblad dinsdagmiddag op basis van berekeningen van zorgverzekeraars en van het Centraal Planbureau (CPB). De belangrijkste oorzaak van de lastenverzwaring is de stijging van de uitgaven in de gezondheidszorg met 3,6 miljard euro.
De vergrijzing van de bevolking legt een zware druk op het zorgstelsel. Om de kosten te beteugelen, wil het nieuwe kabinet de mogelijkheden van private partijen verruimen. Ook wordt de marktwerking uitgebreid, waardoor ziekenhuizen meer op prijs kunnen concurreren. Daarnaast worden intensieve behandelingen van zeldzame ziekten geconcentreerd in een aantal academische ziekenhuizen. Tot slot wordt het basispakket versoberd.
Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt dat het kabinet hiermee de zorgkosten onvoldoende beteugelt. „Dan moeten de 13 miljoen verzekerden dat bedrag opbrengen.”
In 1960 bedroegen de zorguitgaven 3 procent van het nationaal inkomen. Dat is gestegen naar 19 procent dit jaar.
De premiestijging voor de basisverzekering staat nog los van andere verhogingen van zorgkosten waarmee burgers geconfronteerd zullen worden. Zo wil het nieuwe kabinet de zorgtoeslag, een compensatie van de overheid voor lage en middeninkomens, versoberen. Daarnaast zal de inkomensafhankelijke premie van de basisverzekering die mensen via hun bruto-inkomen betalen ook stijgen, evenals de kosten van langdurige zorg die uit de AWBZ-premies worden betaald.
ZN-voorzitter Wiegel waarschuwde vorige maand dat de premies extra stijgen als verzekeraars meer financiële risico’s lopen. Zo kondigde het demissionaire kabinet aan de nacalculatie –de compensatie die verzekeraars ontvangen voor tegenvallers als gevolg van het overheidsbeleid– af te schaffen.
Sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006 doen verzekeraars hun klanten elk jaar een aanbieding voor een nieuwe polis. De overheid hoopt zo de kwaliteit van de zorg te verhogen. Verzekeraars profileren zich steeds meer door te kiezen met welke ziekenhuizen ze zaken willen doen. Overheid en patiëntenorganisaties dringen al jaren aan op dergelijke stappen, omdat verzekeraars daardoor extra capaciteit kunnen inkopen bij ziekenhuizen die betere zorg leveren.