Woede in Indonesië over marteling van Papoea's
JAKARTA – Videobeelden op internet waarop Indonesische militairen vermoedelijke separatisten in de provincie Papoea martelen, hebben in Indonesië tot volkswoede geleid.
Op de beelden is te zien hoe militairen verdachten slaan en schoppen en bij een van hen een brandende stok tegen zijn genitaliën drukken. Een andere verdachte wordt bedreigd door hem een groot mes tegen zijn keel te houden.
Voor velen in de nog jonge democratie die Indonesië is, zijn de beelden een akelige herinnering aan de donkere dagen van de voormalige dictator Soeharto, die dikwijls de politie en het leger inzette om afscheidingsbewegingen de kop in te drukken. De kranten in Indonesië stonden gisteren vol met verhalen over de video; op de opiniepagina’s waren woedende reacties te lezen.
Het lichaam van een van de slachtoffers, Werius Selenggen, werd eind 2009 vlak bij een rivier gevonden, kort nadat op video was vastgelegd hoe militairen de 38-jarige man ondervroegen in het bergdorp Puncak Jaya. Toen Selenggen zei dat hij niets afwist van een verborgen wapenvoorraad dreigde een van de soldaten hem met een geweer door zijn mond te schieten, terwijl een ander een brandende stok tegen zijn genitaliën hield. Een derde soldaat drukte een sigaret uit in zijn gezicht.
Sinds Soeharto in 1998 werd afgezet, zijn in Indonesië grote democratische hervormingen doorgevoerd, is er een zekere mate van persvrijheid ontstaan en is de mensenrechtensituatie in het land aanzienlijk verbeterd. De separatistische strijd in Papoea ligt echter gevoelig bij de regering en activisten die op vreedzame wijze demonstreren worden lang opgesloten. Buitenlandse journalisten en mensenrechtenwerkers krijgen geen toegang tot het gebied, waardoor misbruik moeilijk valt te onderzoeken.
De tien minuten durende video is een van verschillende video’s die de laatste maanden op internet zijn geplaatst.
De afgelopen weken hebben ook Molukkers in Nederland geklaagd over mishandelingen van gevangen genomen Molukkers in Indonesië die streven naar afscheiding van de Zuid-Molukken. Leden van de RMS, de Zuid-Molukse republiek in ballingschap, spanden twee weken geleden een kort geding aan tegen de Nederlandse regering om de Indonesische president Yudhoyono te laten arresteren zodra hij voor een staatsbezoek voet op Nederlandse bodem zou zetten. Daarop zegde het Indonesische staatshoofd het bezoek af.