Ongekende bezuinigingen in Groot-Brittannië
LONDEN (ANP) – De Britse regering heeft woensdag haar rigoureuze bezuinigingen bekendgemaakt om in vier jaar tijd 94 miljard euro te besparen. Welzijn, publieke dienstverlening en de budgetten van de eigen ministeries krijgen de hardste klappen.
Extra geld gaat er naar gezondheidszorg en onderwijs. Ook ontwikkelingshulp wordt ontzien.
„Vandaag stapt Groot-Brittannië weg van de afgrond”, zo begon minister van Financiën George Osborne de toespraak waarin hij de bezuinigingen aankondigde. Zijn eigen ministerie moet in vier jaar tijd een derde inleveren. Buitenlandse Zaken moet het met flink wat minder diplomaten gaan doen vanwege een 24 procent lager budget. Gemiddeld leveren de Britse ministeries in vier jaar stapsgewijs 19 procent van hun huidige budget in.
Centraal in de bezuinigingsmaatregelen, de meest verstrekkende sinds de jaren twintig van de vorige eeuw, staat de hervorming van de publieke sector. Een op de tien ambtenaren verliest zijn baan en er wordt flink gesneden in het uitkeringsstelsel.
„Het is een moeilijke weg maar die leidt naar een betere toekomst”, aldus Osborne. „Een sterker Groot-Brittannië begint hier.” Volgens de minister was het verlies van banen „onvermijdelijk”. Derek Simpson, algemeen secretaris van de grote Britse vakbond Unite, noemt de bezuinigingen een afslachting. „Hoe vaak ze ook herhaalt dat de maatregelen gerechtvaardigd zijn, deze regering heeft de politieke keuze gemaakt om de publieke sector aan te vallen en zo de economie tot in de verre toekomst schade te berokkenen.” Premier David Cameron stelde eerder op de dag echter: „Als we het budget niet aanpakken staat iedere baan in dit land op de tocht.”
De Britse koningin Elizabeth II hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken. Voor haar diamanten jubileum in 2012 is ruim 1,1 miljoen euro gereserveerd. Wel moet het Britse koninklijk huis de broekriem iets aantrekken, met 14 procent minder geld.
De meeste Britten moeten langer blijven werken want de pensioenleeftijd wordt stapsgewijs verhoogd naar 66 jaar in 2020. Dit moet een besparing van 5,7 miljard euro opleveren. Met dit geld wil de overheid voorzien in een „genereuzer basispensioen”. Ook het sociale huisvestingssysteem gaat op de schop. Iedere nieuwe huurder zal gemiddeld 80 procent van de huurprijs in de vrije sector gaan betalen, waardoor de komende vier jaar zeker 150.000 betaalbare huizen vrijkomen.
Alan Johnson, schaduwminister van Financiën van oppositiepartij Labour, zei dat de regering met deze plannen „het fragiele economische herstel op het spel zet”. Labourleider Ed Miliband beschuldigde premier David Cameron van het nemen van „een roekeloze gok met de banen en het levensonderhoud van mensen als inzet”.
Premier David Cameron reageerde vinnig. „In de vijf jaar dat ik in het Lagerhuis zat, leerde ik dat je zonder een eigen plan het plan van een ander niet kunt aanvallen. U heeft zelf geen plan, dus u heeft niets te zeggen”.