Onderwijs & opvoeding

Nader onderzoek bij een derde hoger onderwijs

DEN HAAG (ANP) – De Onderwijsinspectie ziet bij ruim een op de drie instellingen in het hoger onderwijs aanleiding om nader onderzoek te doen naar alternatieve afstudeertrajecten voor onder meer studenten met een grote achterstand. Dat meldde de toezichthouder dinsdag in een tussenrapportage.

19 October 2010 19:15Gewijzigd op 14 November 2020 12:12

Sinds 2005 hebben minstens 2180 studenten via afwijkende afstudeerprogramma’s een diploma behaald, onder wie 430 langstuderenden. Van die laatste groep studeerden er 127 aan Hogeschool Inholland, die in het vervolgonderzoek dan ook bijzondere aandacht krijgt. Jaarlijks studeren in het hoger beroepsonderwijs in totaal 65.000 studenten af.

De Onderwijsinspectie houdt de gang van zaken bij 34 van de 99 hogescholen en universiteiten nader tegen het licht. Deze instellingen hebben of hadden voor een of meer opleidingen alternatieve afstudeertrajecten, of hebben de vragen van de inspectie tot dusver niet naar tevredenheid beantwoord. Daarnaast worden zeven instellingen bij wijze van steekproef nader onderzocht.

De alternatieve trajecten, die in sommige gevallen tot een derde van het totale opleidingsprogramma uitmaakten, kunnen volgens de inspectie de kwaliteit onder druk zetten. Het risico bestaat dat studenten afstuderen en de arbeidsmarkt opgaan terwijl zij niet het daarvoor vereiste niveau hebben.

Inholland liet zelf al onderzoek doen naar alternatieve afstudeertrajecten bij de studie Media en Entertainment Management (MEM) in Haarlem. Een commissie onder leiding van Gerd Leers, nu minister van Immigratie, concludeerde vorige maand dat de hogeschool studenten onrechtmatig en ongelijk heeft behandeld.

De Onderwijsinspectie noemde het werk van de commissie-Leers „een goede opstap” voor het eigen onderzoek. Volgens de toezichthouder schetst het eindrapport van de commissie een onrustbarende en onacceptabele situatie. „De kwaliteit van het onderwijs moet boven alle twijfel zijn verheven.”

In het vervolgonderzoek zal onder meer worden gekeken naar het niveau van de afgestudeerden van de MEM-opleiding en nog twee andere studies die verkorte diplomaroutes hebben aangeboden aan langstuderenden.

De Landelijkse Studenten Vakbond (LSVb) pleitte naar aanleiding van het onderzoek dinsdag opnieuw voor het versterken van de rechten van studenten. „Zij zijn degenen die dagelijks in de collegezaal zitten en het onderwijs echt ervaren”, aldus voorzitter Sander Breur van de LSVb. „Zij zullen problemen als eerste opmerken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer