Politiek

Wanbeleid

Wanbeleid

Gerard Vroegindeweij en Kees de Groot
18 October 2010 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 12:10

Het CDA heeft vorige week nogal wat kritiek gekregen omdat het dr. Ben Knapen naar voren schoof als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Hij is iemand van buiten het Haagse circuit. Dat is op zich positief. Knapen is ook geen domme jongen; hij was hoofdredacteur van NRC Handelsblad, directielid bij Philips en lid van de raad van bestuur van PCM Uitgevers. Tot zijn beëdiging verdiende Knapen de kost als lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en als hoogleraar in Nijmegen.

Toch is het allemaal niet zo fraai als het lijkt. Met name zijn werk als lid van de raad van bestuur bij PCM verliep om het zacht te zeggen niet vlekkeloos. Uiteindelijk vertrok hij in 2005 bij het noodlijdende krantenconcern met een gouden handdruk van 1,5 miljoen euro. De Amsterdamse ondernemingskamer betitelde de werkzaamheden van Knapen en de zijnen als „wanbeleid.”

SP-fractievoorzitter Roemer zei direct na het bekend worden van Knapen zijn nieuwe functie: „Het moet een primeur zijn dat iemand bewindspersoon wordt die in een raad van bestuur zat waarvan de koers het predicaat wanbeleid kreeg.”

Ook bij PCM zijn ze de periode-Knapen nog niet vergeten. Het dagblad Trouw schreef met enig dedain een portretje over hem. Hij is „de grote onbekende” die „een langgekoesterde wens” in vervulling zag gaan. Ook werd geciteerd uit het boek ”De geldpers”, waarin Knapen werd betiteld als „een zwakke, weifelende bestuurder” van wie „een van de belangrijkste drijfveren het verdienen van geld was.”

Een andere PCM-uitgave, de Volkskrant, ging nog een stapje verder. Vorige week werd speciaal een hoofdredactioneel commentaar aan de benoeming van Knapen gewijd, onder de titel ”Just do it, Ben!” Daarin werd de nieuwe staatssecretaris aangespoord om zijn gouden handdruk terug te storten. Daarmee zou hij het goede voorbeeld geven als hij in Brussel voor soberheid gaat pleiten of in Afrika tekst en uitleg moet vragen over besteding van ontwikkelingsgelden.

Knapen heeft nog niet gereageerd.

Partijlidmaatschap

Een andere bewindspersoon over wie dezer dagen geruis ontstond, is de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Deze christendemocrate blijkt twee paspoorten te hebben: een Nederlands en een Zweeds. Daarover zal tijdens het debat over de regeringsverklaring, volgende week dinsdag en woensdag, wel het nodige te doen zijn. De PVV is tegen de dubbele nationaliteit.

Overigens is het niet nieuw dat bewindslieden twee paspoorten hebben. Zo had staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken, momenteel burgemeester van Rotterdam, twee paspoorten, naast een Nederlands ook een Marokkaans.

Veel leuker was dat Veldhuijzen van Zanten vorig weekend nog halsoverkop lid moest worden van het CDA. De partijleiding had haar op het oog als bewindsvrouw, maar ze was geen lid. Nu komt dat ook in andere politieke families voor. Ook veel PVV-kamerleden sloten zich pas aan bij de PVV nadat ze op de lijst konden komen. Iets langer geleden, in jaren tachtig van de vorige eeuw, moest aanstaand SGP-Kamerlid Van den Berg snel lid van de partij worden.

De mooiste anekdote is dat Veldhuijzen, die arts was tot haar benoeming, de stethoscoop nog in haar tas had zitten toen ze bij formateur Rutte op gesprek ging.

GV

Meester Frits

Meester Frits kan er met zijn pet niet meer bij. Toen Geert bij hem in de klas zat, leek hij zo’n goede, oppassende leerling. Meester Frits zag dat hij talent had. Geert kreeg daarom extra werk. Hij mocht opstellen schrijven die de meester dan ergens voorlas.

Maar sinds de meester de school heeft verlaten en Geert zijn studie heeft afgerond, is het totaal misgegaan. Geert houdt zich niet meer aan de regels. Gedraagt zich onfatsoenlijk. Schreeuwt tegen andere mensen. Beledigt andersgelovigen. Kortom: hij is totaal geradicaliseerd.

Meester Frits vindt dat heel jammer. Geert had beter nog een poosje op school kunnen blijven. Dan was het vast zover niet gekomen.

Waar dit over gaat? Meester Frits is oud-VVD-fractieleider Bolkestein. En Geert is huidig PVV-leider Wilders, vroeger VVD-Kamerlid en speechschrijver van Bolkestein.

De oude liberale voorman zei gisteren in het tv-programma Buitenhof dat Wilders „totaal geradicaliseerd is in het isolement waarin hij lang heeft verkeerd.” Dat gebeurt met iedere politicus als hij lang alleen is, doceerde Bolkestein. „In de 19e eeuw had je Groen van Prinsterer. Die zei: in het isolement ligt onze kracht. En nu heb je Wilders.”

In een reactie liet Wilders weten dat Bolkestein „in de war” moet zijn geweest. „Ik ben niet radicaal noch geradicaliseerd, maar spreek de waarheid over de kwalijke ideologie die islam heet en 1,5 miljoen kiezers bewijzen mijn gelijk.”

Meester Frits oogst nu wat hij bij leerling Geert heeft gezaaid. Vijftien jaar geleden zocht de meester zelf de grenzen op met stevige verhalen over de multiculturele samenleving. Leerling Geert heeft die lessen ter harte genomen en voert ze nu uit. Zo goed als zijn meester is hij nog niet. Die had in 1998 een klas van 37 leerlingen; Geert heeft er nu 23. Maar als we de peilingen mogen geloven, gaat hij zijn leermeester vast nog eens verbeteren.

KdG

Agenda

De Tweede Kamer is deze week met herfstreces. Voor veel politici zal de vakantie er echter bij inschieten. Ze bereiden zich voor op het debat over de regeringsverklaring, volgende week dinsdag en woensdag.

Uitspraak van de week

„Pijnlijk. Het is me deze middag spontaan in de rug geschoten. Zou er een verband zijn met installatie nieuwe kabinet?”

Tweet van ChristenUnie-Kamerlid Slob op de dag dat het kabinet-Rutte/Verhagen werd beëdigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer