Compromispoging kabinetsformatie België lijkt mislukt
BRUSSEL (ANP/Belga) – Een poging van voorzitter Bart De Wever van de Vlaams- nationalistische N-VA om de kabinetsformatie in België vlot te trekken, lijkt mislukt.
Een compromistekst voor een staatshervorming die hij gistermiddag voorlegde aan de zeven onderhandelende partijen, vindt geen genade in de ogen van de Franstalige socialisten (PS) en christendemocraten (CDH). Volgens hen zijn de voorstellen te nadelig voor de inwoners van Wallonië en Brussel.
De Wever kreeg ruim een week geleden van koning Albert II de opdracht aan te geven hoe de stukgelopen besprekingen weer kunnen worden hervat. De N-VA-leider had eerder zelf de stekker uit het overleg getrokken, omdat hij vond dat de Franstalige partijen te weinig concessies wilden doen.
In zijn compromistekst doet De Wever voorstellen om Vlaanderen en Wallonië meer autonomie te geven. Hij oppert onder meer dat zij bijna de helft van de inkomstenbelasting zelf mogen heffen. Nu is belastingheffing in België nog een federale zaak.
Meer financiële bevoegdheden voor de deelstaten is vooral een wens van de Vlaamse partijen, de N-VA voorop. De Franstaligen voelen er weinig voor, omdat ze bang zijn dat Wallonië en het grotendeels Franstalige Brussel dan nog verder verarmen. De Wever wil het daarom mogelijk maken regio’s die het financieel moeilijk hebben te compenseren, zo blijkt uit zijn 48 pagina’s tellende tekst.
De N-VA-voorzitter wil verder een splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Franstalige inwoners die in de Vlaamse dorpen rond Brussel wonen, kunnen dan niet langer op een Franstalige partij stemmen. De Wever is van plan een uitzondering te maken voor de Franstaligen in zes randgemeenten van Brussel, die nu ook al een aparte status hebben. Ook oppert hij om op termijn 300 miljoen euro extra vrij te maken voor het bestuur van Brussel.
De Wever verwachtte uiterlijk vanmiddag een antwoord van de andere partijen. Maar de PS liet gisteravond al weten „diep teleurgesteld” te zijn over de voorstellen. Wanneer het compromis van De Wever onhaalbaar blijkt, lijken nieuwe verkiezingen in beeld te komen.