Economie

Celstraf voor oud-havendirecteur Scholten

ROTTERDAM (ANP) – De rechtbank in Rotterdam heeft oud-directeur Willem Scholten van Havenbedrijf Rotterdam vrijdag veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

15 October 2010 17:17Gewijzigd op 14 November 2020 12:09
De rechtbank in Rotterdam heeft oud-directeur Willem Scholten van Havenbedrijf Rotterdam vrijdag veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Foto ANP
De rechtbank in Rotterdam heeft oud-directeur Willem Scholten van Havenbedrijf Rotterdam vrijdag veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Foto ANP

Ook legde de rechtbank hem een proeftijd van twee jaar op. De rechters achten Scholten schuldig aan ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en oplichting.

Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar cel geëist. Volgens het OM heeft Scholten in ruil voor 1,2 miljoen euro aan steekpenningen - onbevoegd - garanties ter waarde van in totaal 183 miljoen euro afgegeven aan banken als Commerz, Residex en Barclays. Op basis van die garanties hadden de banken miljoenenleningen verstrekt aan de RDM-bedrijven van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen.

De rechter acht niet bewezen dat Scholten de 1,2 miljoen euro heeft aangenomen als steekpenningen. Wel acht de rechter bewezen dat Scholten een gift van Van den Nieuwenhuyzen, namelijk het gebruik van een luxe-appartement in Antwerpen, heeft aangenomen.

Scholten heeft volgens de rechters verder voor het afgeven van garanties door Havenbedrijf Rotterdam voor leningen aan het RDM-concern van Van den Nieuwenhuyzen, certificaten vals opgemaakt. Ook heeft Scholten de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf volgens de rechtbank opgelicht, door ze te bewegen schulden en verplichtingen aan te gaan op basis van onder meer deze valse certificaten.

Valsheid in geschrifte, oplichting en corruptie zijn ernstige delicten, zo stelde de rechtbankvoorzitter. Daarmee heeft Scholten niet alleen het vertrouwen dat in hem als ambtenaar is gesteld ernstig beschaamd, maar ook zijn werkgever, de gemeente Rotterdam, grote financiële schade toegebracht.

De zaak kwam in 2004 aan het rollen toen bleek dat RDM de leningen van banken niet kon terugbetalen. Zij eisten geld van de gemeente Rotterdam en het havenbedrijf, die begin 2005 aangifte deden.

Het OM onderzoekt nog of het in hoger beroep gaat tegen de veroordeling, zo stelde persofficier Yvonne van der Meer. Advocaat P. Baauw van Scholten was nog niet bereikbaar voor commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer