Breuk in coalitie Maastricht
MAASTRICHT (ANP) – Aan de coalitie van PvdA, CDA, D66 en de Senioren Partij in Maastricht is vrijdag dan toch een eind gekomen. De PvdA-fractie ziet samenwerking met het CDA niet meer zitten vanwege een fundamenteel verschil in visie op de bestuurlijke cultuur van de stad.
„De politieke incidenten van de afgelopen maanden zijn niet de oorzaak van de gegroeide kloof, maar het gevolg daarvan”, stelde de partij in een verklaring.
Informateur Hans Kasper onderzoekt vanaf maandag de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie. Als het aan waarnemend burgemeester Jan Mans ligt laat hij voor zijn opvolger Onno Hoes op 1 november een stad achter mét een nieuw college.
De verhoudingen tussen de jarenlange coalitegenoten CDA en PvdA in Maastricht werden al voor de verkiezingen danig op de proef gesteld door het gedwongen vertrek van de populaire CDA-burgemeester Gerd Leers. Zijn vertrek werd ingeluid door de PvdA, die vond dat er geen werkbare situatie meer bestond met Leers.
De PvdA leed in Maastricht een gigantische verkiezingsnederlaag en het CDA werd de grootste. De partijen gingen toch weer met elkaar in zee.
Een nieuw conflict ontstond vorige maand over de aankoop van het MVV-stadion. CDA-wethouder Luc Winants werd weggestuurd, omdat hij het stadion had gekocht terwijl de club nog niet schuldenvrij was zoals de raad als voorwaarde had gesteld. Het CDA dreigde het hele college op te blazen, maar toen Winants zelf opstapte was de coalitie nog voor even gered.
Gesprekken tussen de coalitiepartijen onder leiding van een bemiddelaar leidden afgelopen weken niet tot resultaat. Het CDA noemde het besluit van coalitiegenoot PvdA dramatisch. Sinds 1945 hebben CDA en PvdA in Maastricht onafgebroken in de coalitie gezeten. Volgens CDA-wethouder Jim Janssen zorgde dat voor een stabiel bestuur.
Janssen vindt de kloof met de PvdA nog steeds overbrugbaar. Volgens hem bestaan er ‘nuanceverschillen’ waarbij de PvdA wat zakelijker en het CDA wat menselijker met dingen omgaat.
D66 reageerde vrijdag teleurgesteld en de Senioren Partij zegt voor alle opties open te staan.
De vier coalitiepartijen hebben de huidige wethouders gevraagd hun werk voorlopig voort te zetten. De stad moet worden bestuurd en lopende zaken afgehandeld. Zo werd vrijdag onder meer duidelijk hoe groot de bezuinigingen zijn waar Maastricht mee te maken krijgt.