De Wever komt met compromis in België
BRUSSEL – Voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA legt de overige partijen die onderhandelen over een nieuwe Belgische regering morgen een compromisvoorstel voor. Hij verwacht maandagmiddag een antwoord, zo heeft hij gisteren laten weten.
De Wever werd vorige week door de Belgische koning Albert II benoemd tot „verduidelijker”, nadat hij eerder de stekker uit de kabinetsformatie had getrokken. Hij moet van de vorst aangeven hoe het verder moet met de regeringsvorming.
De Wever zegt met voorstellen te komen waarmee ook zijn eigen partij moeite heeft. „Ik zal het voorstel schrijven als koninklijk opdrachthouder, niet als N-VA-voorzitter. We mogen geen tijd meer verliezen. Er moet een doorbraak komen.”
Gisteren liet De Wever opmerkelijk verzoenende taal horen. „Ik zal mij bijzonder kwetsbaar opstellen met mijn tekst”, aldus de politicus. „Want ook mijn partij zal daarin dingen lezen die ze eigenlijk niet wil. Ook mijn partij zal vaststellen dat bepaalde verlangens niet zijn opgenomen in de tekst. Ik ga er in mijn tekst voor proberen te zorgen dat er voor elke partij voldoende eten en drinken is, daarbij rekening houdend met de wil van de kiezers. Maar ik wil ook waarschuwen: elke partij zal in de tekst dingen lezen die ze niet wil. Elke partij zal bepaalde verlangens niet terugvinden in de tekst.”
Bart De Wever erkende dat het na vier maanden tevergeefs onderhandelen hoog tijd wordt dat België een nieuwe regering krijgt.
In België hadden op 13 juni verkiezingen plaats. De N-VA eindigde daarbij als grootste, vóór de PS (Franstalige socialisten). Deze twee partijen onderhandelen al maanden samen met de Vlaamse socialisten en Vlaamse en Franstalige christendemocraten en groenen over een staatshervorming, die de deelstaten Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet geven. Dat is vooral een wens van de N-VA, en in wat mindere mate ook van de andere Vlaamse partijen.
Zij willen dat de Belgische deelstaten meer financiële bevoegdheden krijgen, en bijvoorbeeld zelf belastingen kunnen heffen. Maar de Franstalige partijen staan op de rem omdat zij bang zijn dat Wallonië en Brussel dan nog verder zullen verarmen.
In de formatie moet ook overeenstemming worden bereikt over de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en over extra geld voor Brussel. Daarnaast moet er nog eens voor zo’n 25 miljard euro worden bezuinigd.
De afgelopen weken leek De Wever erop aan te sturen enkele linkse partijen waarmee hij om de tafel zit te vervangen door de liberalen aan beide zijden van de taalgrens. Maar koning Albert wil dat de zeven onderhandelingspartners die tot dusver met elkaar in gesprek zijn, proberen er samen uit te komen.