Binnenland

Sterke haven moet krimp Den Helder keren

DEN HELDER (ANP) – De gemeente Den Helder moet de haven verzelfstandigen of privatiseren om de bevolkingskrimp in de Kop van Noord-Holland het hoofd te bieden. Dit concludeert het team-Deetman/Mans, dat de bevolkingsafname in dit gebied onderzocht in opdracht van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie.

15 October 2010 16:05Gewijzigd op 14 November 2020 12:09
De gemeente Den Helder moet de haven verzelfstandigen of privatiseren om de bevolkingskrimp in de Kop van Noord-Holland het hoofd te bieden. Dit concludeert het team-Deetman/Mans. Foto ANP
De gemeente Den Helder moet de haven verzelfstandigen of privatiseren om de bevolkingskrimp in de Kop van Noord-Holland het hoofd te bieden. Dit concludeert het team-Deetman/Mans. Foto ANP

Volgens Wim Deetman, die de resultaten van het onderzoek vrijdag presenteerde in Den Helder, moet de marinestad snel op zoek naar grote marktpartijen die kunnen helpen om de bestaande plannen voor uitbouw en herstructurering van de haven te realiseren.

Volgens de rapportage moet de Helderse haven zich richten op onderhoud van bestaande en nog te bouwen windmolenparken op zee. Ook de toekomstige ontmanteling van olie- en gasplatforms is kansrijk. De haven is hiervoor nu nog te klein. Voor de herstructurering zijn kapitaalkrachtige marktpartijen nodig.

Als de opgave slaagt, dan lonkt voor Den Helder op termijn de positie van nationaal kenniscentrum voor offshore-energiewinning en ontstaat nieuw economisch perspectief voor de gehele regio. Het gebrek hieraan en de krimp van de regionale economie leiden er in combinatie met het woonklimaat toe, dat momenteel meer mensen uit Den Helder vertrekken dan zich er vestigen.

De problemen worden volgens Deetman vooral veroorzaakt door de aanhoudende terugloop van de werkgelegenheid bij de marine. In een periode van enkele tientallen jaren liep het aantal banen met 20.000 terug naar 10.000. „Bijna een nekslag”, aldus Deetman.

Hoewel in de Kop van Noord-Holland nu alleen sprake is van een vertrekoverschot en niet van een daling van het aantal huishoudens, leegstand en verpaupering, is volgens Deetman wel snel actie nodig. „Anders gaat het van kwaad tot erger.”

Hij noemt het noodzakelijk dat de gehele regio eensgezind optrekt. Daarnaast is ondersteuning van provincie en rijk nodig. Verder moet Den Helder doorgaan met investeren in herstructurering van de binnenstad. Dat is van groot belang om het wonen aantrekkelijker te maken.

Burgemeester Koen Schuiling van Den Helder zei in een eerste reactie dat hij volgende week in het college van B en W de adviezen over de haven wil bespreken. „Wat mij betreft kleven er geen principiële bezwaren aan verzelfstandiging of privatisering.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer