Kerk & religie

Dr. Vreekamp: Heidendom keert terug in Nederland

AMERSFOORT – „De kerk dient erop bedacht te zijn dat Nederland terugkeert naar het heidendom.” Deze boodschap liet dr. H. Vreekamp donderdagavond horen.

Kerkredactie
15 October 2010 12:07Gewijzigd op 2 March 2023 14:03
Dr. Vreekamp. Foto RD, Anton Dommerholt
Dr. Vreekamp. Foto RD, Anton Dommerholt

De schrijver-predikant sprak in Amersfoort op uitnodiging van de IZB/Ark Boekhandel over zijn recent verschenen boek ”De tovenaar en de dominee”.

Hij zei dat de kerk de heidense, mythische wereld verdrongen heeft maar dat het heidendom terugkeert. Die cultuur wacht haar tijd af. „Als het gaat om de diepere lagen van de menselijke geest vallen de eeuwen weg.” Als voorbeeld noemde hij dat onlangs het druïdendom in Engeland erkend is als religie, op gelijke voet met het christendom. In Denemarken is het mogelijk om via een heidense rite een huwelijk te sluiten.

Dr. Vreekamp gaf ook Nederlandse voorbeelden. Hij noemde als voorbeeld de moord in Urk. Jaap van der H., die bekende Dirk Post te hebben omgebracht, was volgens zijn advocate al langere tijd bezig met occulte praktijken, waaronder glaasje draaien en het aanroepen van geesten. Het zich bezighouden met occulte praktijken is volgens dr. Vreekamp een in christelijke kring veel voorkomend verschijnsel. Hij pleit ervoor dat voorgangers van de kerk zich inzicht verschaffen in wat er gebeurt, ook al moeten ze zich daarbij misschien op een gevaarlijk terrein begeven. Zij kunnen dan hun inzicht doorgeven. Een verbod uitvaardigen werkt psychologisch averechts, meent hij.

De auteur wees ook op een dezer dagen verschenen computerspel over de oorlog in Afghanistan. „De scheiding tussen de virtuele wereld en de reële wereld wordt steeds dunner en veel jongeren zien dat verschil steeds moeilijker. Het gaat hier om een gebied met boze geesten en een gevaarlijke uitstraling.”

Als derde voorbeeld noemde hij Halloween, dat op 1 november gevierd wordt. Het feest heeft een heidense oorsprong. In het noorden van Europa bestonden geen vier seizoenen maar twee, zomer en winter. Op 1 november begon de winter, waarna een periode volgde dat het al maar donkerder werd. De bevolking vroeg zich af of het weer licht zou worden en of ze de winter wel zou doorkomen. Daarom riepen de mensen hun voorouders te hulp. Die bestonden uit goede geesten en kwade geesten. Om de kwade geesten te misleiden zetten ze maskers op. Hij noemde Allerheiligen in de Rooms-Katholieke Kerk een interpretatie van Halloween. Inzicht is ook hier van groot belang, stelde hij.

Dr. Vreekamp zei dat het in zijn boek om de mythe, het mysterie en de mystiek ging. Zendelingen hebben het Evangelie gebracht. „Het mysterie van de openbaring van de God van Israël is de kerk toevertrouwd. Het is een mysterie dat God mij opzoekt en in mijn vlees en bloed kruipt.”

De mythe, het heidendom, was er vóór het mysterie. De profeten in het Oude Testament waarschuwden er al voor. Het heidendom heeft overigens niet alleen maar slechte dingen voortgebracht. Zo waren de Germanen zeer gastvrij.

De mystiek, het streven naar vereniging van de ziel met God, kan een gevaar zijn, zei dr. Vreekamp. „Het alleen op God gericht zijn kan tekortdoen aan de schepping. Waarom zouden de dieren met Noach in de ark hebben moeten gaan als het alleen maar om de ziel van de mens gaat?”

Hij zei dat zijn grootvader, die zocht naar een ontmoeting met God, iets mystieks had. De man bezocht gezelschappen die een mystieke uitstraling hadden. Toch ziet dr. Vreekamp die gezelschappen, die hij zelf heeft meegemaakt, ook als een „kostbaar geschenk” waar Gods Woord ter sprake kwam.

Dr. Vreekamp schreef in 2003 ”Zwijgen bij volle maan”. Hierin beschrijft hij zijn zoektocht naar zijn Veluwse heidense wortels. Het Germaanse heidendom zet hij tegenover het Evangelie en de Thora. ”De tovenaar en de dominee” is te zien als een vervolg op dat boek. Het beschrijft onder meer de geschiedenis van dr. Vreekamps overgrootvader, die toen gezien werd als een tovenaar, en die van zijn grootvader, die een „bevindelijk gelovige” was, en van het kerkelijke leven van Hoevelaken.

Meer over
Dr. H. Vreekamp

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer