Eerste geval van SARS in India
Angst heeft bezit genomen van de Oost-Indiase havenstad Calcutta nadat dinsdag bij twee personen in de stad SARS is vastgesteld.
Volgens het persbureau United News of India is onder de bevolking een run ontstaan op mondkapjes, in een poging zich te beschermen tegen de besmettelijke ziekte. Verscheidene patiënten in een ziekenhuis waar de SARS-patiënt is opgenomen, hebben het hospitaal verlaten.
De longziekte verspreidt zich zeer snel in China, maar in andere landen lijkt de uitbraak te zijn bedwongen, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag nog bekend. Wereldwijd zijn nu zeker 332 mensen aan de gevolgen van SARS bezweken. In de hele wereld zijn ruim 5500 besmettingen officieel vastgesteld.
In Hongkong en Singapore is de SARS-uitbraak over haar hoogtepunt heen, in Vietnam lijken er geen nieuwe gevallen meer bij te komen en ook in de Canadese stad Toronto lijkt de ziekte zich niet verder te verspreiden.
In China daarentegen is volgens de WHO sprake van een snel groeiend aantal besmettingen en moet misschien de piek nog komen, vooral in de dichtbevolkte gebieden rond de hoofdstad Peking en de oostelijke havenstad Shanghai. In Peking zijn ongeveer 7600 mensen in quarantaine geplaatst.
„China is de onzekere factor bij de bestrijding van het virus. Want als China het niet onder controle krijgt, is het niet te vernietigen”, aldus WHO-topman David Heyman. Hij zei niet zeker te weten of de wereldwijde epidemie is te stoppen.
Het Chinese ministerie van Volksgezondheid liet maandag weten dat opnieuw acht mensen aan de gevolgen van de longaandoening zijn overleden. Het totaalaantal mensen dat in de Volksrepubliek aan de ziekte is overleden, staat volgens het departement op 139.
Inwoners van een Chinees dorp in de buurt van Peking hebben een gebouw waar SARS-patiënten zouden worden ondergebracht, in brand gestoken. Ook werd een overheidsgebouw bestormd en volledig vernield.
De Chinese overheid heeft in het hele land gebouwen gevorderd waar SARS-patiënten kunnen worden afgezonderd, in een ultieme poging de verspreiding van het virus tegen gaan. In China is veel ongenoegen over het inefficiënte SARS-beleid van de overheid.
In Vietnam zijn sinds 8 april geen nieuwe gevallen van SARS meer gemeld. Gezien de incubatietijd van twintig dagen die volgens de WHO voor SARS geldt, betekent dat waarschijnlijk dat de ziekte zich hier niet verder verspreidt. In Hongkong hebben de autoriteiten gisteren vijf sterfgevallen en veertien nieuwe besmettingen gemeld. In China hebben de autoriteiten het dodental maandag bijgesteld naar 140, terwijl ruim 3100 mensen geïnfecteerd zijn met SARS.
De autoriteiten van Hongkong maakten bekend dat in de voormalige Britse kroonkolonie weer vijf personen aan de aandoening zijn bezweken. Het totale dodental in Hongkong door SARS is daarmee op 138 gekomen.
In Singapore steeg het dodental door SARS met één tot 22, en in Indonesië is mogelijk voor het eerst iemand aan de gevolgen van de longziekte overleden.
Canada gaat met infraroodinstrumenten van alle vliegtuigpassagiers die het land binnenkomen de lichaamstemperatuur meten, om mogelijke gevallen van SARS in een vroeg stadium op te sporen. Dat heeft de Canadese minister van Volksgezondheid maandag aangekondigd.