Binnenland

Politie rolt bende autokloners op

ROTTERDAM (ANP) – De politie in Rotterdam denkt met de aanhouding dinsdag van nog eens vier verdachten een bende te hebben opgerold die gestolen auto ‘kloonde’ en via Marktplaats doorverkocht. De politie gaat ervan uit dat de bende tientallen slachtoffers heeft gemaakt en honderdduizenden euro’s heeft verdiend.

12 October 2010 17:40Gewijzigd op 14 November 2020 12:06

De bende had apparatuur waarmee ze sleutels van bepaalde automerken konden namaken en autosloten konden uitlezen. De gestolen auto’s werden voorzien van nieuwe kentekenplaten, -papieren en chassisnummers. De gegevens werden van bestaande auto’s gekopieerd. Vervolgens werden de auto’s op Marktplaats te koop aangeboden.

De kopers van de gekloonde auto’s deden dit volgens de politie ter goeder trouw. De prijs was vaak acceptabel. Maar nadat was gebleken dat het om een gestolen auto ging, nam de politie hem in beslag. Zo raakten de slachtoffers auto en geld kwijt. De politie gaat ervan uit dat zeker zeventig mensen, verspreid over heel Nederland, slachtoffer zijn geworden. Frans Visser, hoofd Regionale Recherche Dienst, zei dat hij niet kan uitsluiten dat nog meer gekloonde auto’s rondrijden of nog meer bendes in Nederland actief zijn.

De politie nam in maart al veertig gestolen auto’s in beslag en daar kwamen dinsdag tijdens een doorzoeking van een garage in Schiedam nog eens tientallen bij. Ook verrichtte de recherche doorzoekingen van woningen in onder andere Ridderkerk en Rotterdam. Daar werden spullen in beslag genomen die mogelijk met crimineel geld zijn betaald. Het ging om spelcomputers, sieraden, tv-schermen en contant geld.

De politie hield in maart al zes verdachten aan, van wie er nog een vastzit. De tien personen worden verdacht van diefstal en heling van personenauto’s, oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Afhankelijk van het feit of de rechtbank de verdenkingen bewezen acht en afhankelijk van de rol van de verdachte, kan dat volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) celstraffen opleveren.

Visser stelde dat met een paar simpele maatregelen een deel van het leed is te voorkomen. Auto’s die voorzien waren van een alarm, of waarvan de ramen waren gegraveerd, liet de bende links liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer