Binnenland

‘Nederlandse’ politica in het nauw in Rwanda

KIGALI (ANP) – Voormalig Rwandees presidentskandidate Victoire Ingabire Umuhoza, die zestien jaar in Nederland heeft gewoond, wordt mogelijk gearresteerd in het Afrikaanse land. Dat meldden Nederlandse bronnen rondom haar maandag.

12 October 2010 12:17Gewijzigd op 14 November 2020 12:06

Het huis van de 42-jarige voorzitster van oppositiepartij de Verenigde Democratische Krachten (UDF) werd sinds zaterdag belegerd door politieagenten en militairen. Inmiddels is de situatie volgens haar Nederlandse vriendin en journaliste Anneke Verbraeken, die een boek over Ingabire Umuhoza schrijft, iets minder dreigend.

De militairen hebben zich teruggetrokken maar de politie houdt haar nog wel scherp in de gaten. In Rwanda is dat vaak een opmaat voor arrestatie, menen Verbraeken en advocaat Jan Hofdijk, die tot voor kort haar juridische belangen behartigde.

Ingabire Umuhoza was tijdens de Rwandese presidentsverkiezingen in augustus de presidentskandidaat van de Verenigde Democratische Krachten (UDF), een coalitie van oppositiepartijen. De partij kon zich echter niet registreren voor de stembusgang, waardoor Ingabire Umuhoza niet kon deelnemen, net als twee andere oppositiekandidaten. Zittend president Paul Kagame werd met maar liefst 93 procent van de stemmen herkozen.

Enkele maanden voor de omstreden stembusgang werd Ingabire Umuhoza al eens gearresteerd op verdenking van ‘terrorisme, divisionisme, het koesteren van genocidaire ideologieën en overtreding van de wet’. In afwachting van haar proces mag ze de hoofdstad Kigali niet verlaten en geen politiek bedrijven.

De Rwandese politica heeft in Nederland de vluchtelingenstatus. Haar man en drie kinderen wonen nog in Nederland. Ingabire Umuhoza kwam in 1994 naar Nederland voor familiebezoek, maar kon niet terugkeren vanwege de genocide die dat jaar in Rwanda plaatsvond. In januari 2010 ging ze terug naar Rwanda om deel te nemen aan de verkiezingen. Een maand na haar terugkeer werden zij en een medewerker al een keer aangevallen door een groep mannen die haar ervan beschuldigden tegen eenheid en verzoening te zijn in Rwanda.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer