Alarm bij Vopak-incident slecht
De alarmmelding die op 16 januari in Vlaardingen en omgeving in werking trad na het vrijkomen van 1700 ton van het dodelijke Ortho-cresol bij Vopak, is ver beneden de maat geweest.
Dat valt te concluderen uit een evaluatie van de gebeurtenissen. Het rapport van het onderzoeksbureau is maandag aan de pers gepresenteerd.
Het is een wonder dat in Vlaardingen geen slachtoffers zijn gevallen als gevolg van het incident. Ortho-cresol is dodelijk binnen een straal van 300 meter en is zeer schadelijk voor de gezondheid binnen een straal van 1200 meter.
Met name de regionale samenwerking van het rampenteam behoeft veel verbeteringen. Zo was door het Regionaal Operationeel Team (RegOT) besloten om Radio Rijnmond niet meer als rampenzender te gebruiken, maar te kiezen voor directe informatie via deze zender.
Het Vlaardings gemeentebestuur in een reactie: „De Gemeentelijke Veiligheidsstaf van Vlaardingen (GVS) was niet van deze nieuwe werkwijze op de hoogte. Dat vinden wij onacceptabel, omdat burgers over het afgaan van sirenes duidelijk geïnstrueerd moeten zijn. Wij vinden het prima als er nieuwe en betere afspraken gemaakt worden, maar deze kunnen pas in werking treden als hierover voldoende met iedereen is gecommuniceerd.”
Veel burgers hadden bovendien het gevoel dat het alarm over de Vopak-brand niet serieus genomen moest worden, omdat de sirenes slechts in een deel van Vlaardingen loeiden. Ook loeiden ze slechts één keer. Diverse mensen die op de fiets onderweg waren van een niet-alarmzone naar een alarmzone, waren niet van het gevaar op de hoogte.
Uit onderzoek blijkt dat de accu’s van de sirenes maar zeven tot tien alarmmeldingen achter elkaar toelaten. Het college van B en W van Vlaardingen vindt dat het anno 2003 technisch mogelijk moet zijn om bij incidenten gebruik te maken van de landelijke, regionale en lokale televisie- en radiozenders. Het gemeentebestuur zegt benaderd te zijn voor een proef om burgers via sms-boodschappen te waarschuwen.
„Evenals bij de brand op het vissersschip De Friesland op 6 maart 2002 negeerden Vlaardingse burgers de boodschap van de sirenes”, zo schrijft het college. Dat zou enerzijds veroorzaakt kunnen zijn door het slecht functioneren van de sirenes. Anderzijds denken B en W dat de „gevaarsbeleving” van Vlaardingers „laconieker” is dan in overige delen van het land. Het gemeentebestuur wil burgers via de media nog eens extra voorlichten over hoe te reageren bij het afgaan van sirenes. B en W hopen dat bij een volgend incident de burgemeester nog eerder via Radio Rijnmond de bewoners van de ernst van de situatie kan overtuigen.
Het college heeft geconstateerd dat het van wezenlijk belang is om winkeliers, scholen, bejaardentehuizen en andere instellingen te instrueren wat te doen bij een calamiteit.
Een andere maatregel is het creëren van de mogelijkheid om in grote woongebouwen voorzieningen aan te brengen om bij een incident met een giftige stof op afstand de mechanische ventilatie uit te kunnen schakelen.