Tanja Nijmeijer blijkt belangrijk voor FARC
BOGOTA – De Nederlandse Tanja Nijmeijer moet worden ingezet om de rebellenbeweging FARC internationaal op de kaart te zetten. Dat staat volgens de Colombiaanse regering in een e-mail in een van de laptops die is gevonden na het bombardement op het kampement van haar baas Mono Jojoy.
Het kantoor van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos publiceert op zijn website drie foto’s van Nijmeijer. Op een bijeenkomst in de stad Medellin citeerde de president uit een e-mail uit april 2010 waarin staat: „Midden in de tragedies is de verschijning van Alexandra (strijderspseudoniem van Nijmeijer, red.) goed nieuws. Het idee om haar te laten werken met de internationale commissie is buitengewoon.”
De e-mail is geschreven door Carlos Antonio Lozada, de commandant van het blok Antonio Nario, aan Mono Jojoy, commandant van het Oostelijk Blok, een van de belangrijkste van de FARC.
In de mail staat vervolgens: „Daar kan ze een grote bijdrage leveren aan de FARC, gezien haar capaciteiten en professionele opleiding in talen en bovendien haar training hier bij ons en haar bekende opofferingsgezindheid en overwinning en bovendien de impact die dit nieuws teweeg zou brengen.”
Het blok Antonio Nario is onderdeel van het Oostelijk Blok. Nijmeijer maakte in ieder geval tot een bombardement in juli 2007, waar haar dagboeken werden gevonden, deel uit van dat blok.
Een paar weken geleden werd het kampement van Mono Jojoy gebombardeerd. Hij en tenminste zeven andere guerrillero’s kwamen hierbij om het leven. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat Nijmeijer niet onder deze doden was. Het leger spreekt in het totaal van ongeveer twintig doden onder de FARC. De FARC zelf heeft het over minder dan tien.
Nijmeijer groeide op in Denekamp en volgde een vwo-opleiding aan het Twents Carmel College in Oldenzaal. Daarna studeerde ze Spaanse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij wordt omschreven als iemand die weerstand opriep omdat ze mensen uitdaagde om te zien hoever ze kon gaan. Tijdens haar studie was ze actief in de Groninger kraakbeweging en woonde ze in het kraakpand Op Drift. Ze sloot zich op 15 november 2002, waarschijnlijk onder de schuilnaam Eillen, aan bij de FARC.