Psychiaters willen niet helpen bij zelfdoding
AMSTERDAM (ANP) – Ondanks het toegenomen aantal verzoeken is slechts een heel klein deel van de psychiaters in Nederland bereid patiënten te helpen bij zelfdoding. In 2008 vroegen 520 mensen hulp aan, tegenover 320 in 1996. Het aantal psychiaters dat daadwerkelijk hulp biedt, was in beide jaren minder dan 2 procent.
Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van Joep van Helden, student psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in opdracht van de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. In 2002 werd de Nederlandse euthanasiewet van kracht die ruimte biedt aan hulp bij zelfdoding als er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, zowel lichamelijk als geestelijk. Psychiaters kunnen hun patiënten in het uiterste geval een dodelijk middel geven dat ze zelf moeten opdrinken.
Uit het onderzoek blijkt dat drie op de vier psychiaters het aanvaardbaar vinden om hulp te bieden en 43 procent kan zich voorstellen dat daadwerkelijk te doen. Toch heeft minder dan 2 procent dat ook echt gedaan. Naar schatting plegen 55 mensen per jaar suïcide na afwijzing van hun verzoek.
„Het is vaak nog een taboe om de doodswens te bespreken met de psychiater”, verklaart een woordvoerster van de NVVE het verschil tussen hulpverzoeken bij zelfdoding en het aantal psychiaters dat daadwerkelijk hulp biedt. „Vaak denken psychiaters dat er toch nog behandelmogelijkheden zijn, of het voelt als falen als ze helpen bij zelfdoding, sommigen vinden ook dat het niet bij hun professie hoort.”
Het onderzoek duurde ongeveer een jaar en is uitgevoerd in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Circa 1340 psychiaters werkten mee.