Gereformeerde Bijbelstichting houdt 45e toogdag
BARNEVELD – „Het Woord van God is een tweesnijdend zwaard dat doordringt tot in het hart van een mens.” Dat zei ds. A. van Voorden zaterdag tijdens de 45e toogdag van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS). De bijeenkomst trok een kleine 2000 mensen naar Barneveld.
De predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Opheusden sprak naar aanleiding van Efeze 6:17: „En neemt (…) het zwaard des Geestes, hetwelk is Gods Woord.” Christus heeft het geestelijke wapenmagazijn, waaronder het zwaard des Geestes, bereid voor zijn volk, zei de predikant. „Het Woord is zo scherp als een tweesnijdend zwaard en dringt door tot in het hart van een mens. Alles moet afgesneden worden wat niet houdbaar is voor de eeuwigheid.”
Het is een wonder dat „we de aloude Statenvertaling mogen hebben, maar door al die vertalingen, tot aan de Herziene Statenvertaling toe, gaat men de scherpte van Gods Woord afhalen. Dan snijdt het niet meer scherp en wordt het krachteloos. De aanvallen van de vorst der duisternis zijn gericht op Gods Woord, omdat hij die scherpte niet wil hebben”, zo zei de predikant.
De voorzitter van de GBS, ds. P. Blok uit Dirksland, stelde in zijn openingswoord dat het bij het handhaven van de Statenvertaling gaat om het bewaren van de erfenis van de vaderen. Dat betreft niet alleen het handhaven en verspreiden van de Statenvertaling maar het gaat ook om de „gebondenheid aan de waarheid die naar de godzaligheid is en de bediening van het Woord.”
Ds. Blok sprak over de vrijgekochten des Heeren (Jesaja 51:11). „Zoals de gemeente de verlossing toen beleefde, zo zal God het ook nu Zijn kerk doen ervaren. Daarover is geen discussie mogelijk. De Schrift is duidelijk over Gods werk”, zei de predikant. Hij verwees hierbij naar de kanttekeningen van de Statenvertaling bij het woord ”vrijgekochten”. Daar staat „of: gerantsoeneerden; dat is degenen voor welken de Heere het rantsoen betaald en hen alzo verlost heeft.”
Ds. Blok deelde mee dat de GBS in het achterliggende jaar 45.000 Bijbels verspreid heeft. Momenteel worden 10.000 Franse Bijbels per schip naar Haïti gebracht, waar de reformatorische hulporganisatie Woord en Daad voor de verspreiding gaat zorgen. Hij haalde ook het overlijden aan van ds. F. Mallan, die 41 jaar bestuurslid van de GBS was, waarvan acht jaar voorzitter.
In het bestuur zijn vijf nieuwe bestuursleden benoemd, zo deelde J. de Koning, algemeen medewerker van de GBS, desgevraagd mee. Het zijn ds. B. J. van Boven, predikant van de gereformeerde gemeente te De Valk-Wekerom, O. M. van der Tang uit Rhenen, M. van Vliet uit Ter Aar, ds. J. A. Weststrate, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Terneuzen, en ds. Th. L. Zwartbol, predikant van de oud gereformeerde gemeente te Ede/Wekerom.
De Koning meldde dat de GBS rond medio november met een zogenaamd krijgsmacht-Bijbeltje komt. Het is een Bijbeltje dat soldaten in hun borstzakje kunnen meenemen. De omslag kan afgestemd worden op het eigen legeronderdeel. De 65 krijgsmachtpredikanten krijgen de Bijbels ter verspreiding onder militairen.
Tijdens de toogdag werd het boek ”William Tyndale, de Engelse schatdelver”, geschreven door J. Bout en N. J. Spaan, gepresenteerd. Tyndale (1494-1536) stond aan de wieg van de Engelse Bijbelvertalingen.
Ds. H. Zweistra, hersteld hervormd predikant te Elspeet, sprak over de ontmoeting van Nathan en David (2 Samuël 12). Hij zei dat een mens die de zonde toedekt bezig is met regeltjes en met het letten op zonde van anderen. „Dat kunnen keurige mensen zijn die strijden voor de GBS, maar die toch zichzelf nog nooit hebben leren kennen”, aldus de predikant.
Ds. K. Hoefnagel, christelijk gereformeerd predikant te Katwijk, sprak over de laatste twee verzen van het boek Handelingen, waar staat dat Paulus vanuit zijn woning in Rome het Evangelie preekte. De predikant gaf aan dat de Heere eenvoudig werkt, door Zijn Woord. Hij waarschuwde tegen vernieuwingen in de kerk: schermen, beamers, toneelstukjes, nieuwe formulieren en vertalingen. Vernieuwingen stichten verwarring, stelde hij.
Ds. Zwartbol sloot de toogdag na een toespraak over Naäman en het meisje uit Israël (2 Koningen 5). Uit haar daden bleek dat het meisje had mogen leren bukken onder de kastijdende hand van God, zei de predikant. „Ze was niet boos op Naäman. Zijn kwaal was haar nood. Ze heeft mogen leren dat de wraak aan de Heere toekomt.”
.