Buitenland

Parade in Pyongyang met Kim en ‘kroonprins’

SEOUL/PYONGYANG (ANP) – In Noord-Korea is zondag een grote militaire parade gehouden ter gelegenheid van de 65e verjaardag van de regerende Arbeiderspartij. De leider, Kim Jong-il, heeft samen met zijn jongste zoon en vermoedelijke opvolger Kim Jong-un het spektakel aanschouwd. De Noord-Koreanen konden het gebeuren rechtstreeks op televisie volgen, wat duidelijk maakte dat het regime groot belang hechtte aan de parade.

11 October 2010 07:09Gewijzigd op 14 November 2020 12:05
Fotot EPA
Fotot EPA

Het stalinistische regime, dat het land al decennialang isoleert, had voor de gelegenheid buitenlandse journalisten uitgenodigd. Aangenomen wordt dat de ongebruikelijke gastvrijheid samenhangt met de inspanningen van Kim Jong-il, die in slechte gezondheid zou verkeren, om zijn zoon als ‘kroonprins’ uit de verf te laten komen. Dat kan ook de reden zijn dat de parade voor het eerst rechtstreeks werd uitgezonden, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Kim Jong-un is naar schatting 27 of 28 jaar. Hij volgde een opleiding in Zwitserland en spreekt wat Engels en Duits. Er is verder weinig over hem bekend. Eind vorige maand werd hij plotseling tot viersterrengeneraal gepromoveerd en kreeg hij een topfunctie binnen de Arbeiderspartij. „De toekomst van ons land is rooskleurig en stralend omdat Kim Jong-un is gekozen tot vicevoorzitter van de militaire commissie van de Arbeiderspartij”, zei een Noord-Koreaanse regeringsfuctionaris.

Aan het evenement in Pyongyang namen 20.000 militairen deel en het zou de grootste parade uit de geschiedenis van het land zijn geweest. Verder trok langs de leiders een stoet van tanks, vrachtwagens met raketten en pantservoertuigen. De raketten droegen volgens de BBC de slogan van het Noord-Koreaanse leger: Versla het Amerikaanse leger. Amerikaanse militairen zijn de vijanden van het Koreaanse Volksleger.

Volgens een Zuid-Koreaanse functionaris wil Noord-Korea met de parade „intern en extern demonstreren dat Kim Jong-un de opvolger is, terwijl tegelijkertijd wordt geprobeerd een persoonlijkheidscultus rond de zoon te bouwen”.

De politieke situatie in Noord-Korea wordt door de regio op de voet gevolgd. Pyongyang heeft een staand leger van 1,2 miljoen militairen en voerde in 2006 en 2009 kernproeven uit. Internationaal overleg om het nucleaire programma te ontmantelen liggen door een boycot van Pyongyang al twee jaar stil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer