Buitenland

Klimaatoverleg Tianjin levert weinig op

TIANJIN (ANP) – De tussentijdse klimaattop in het Chinese Tianjin heeft weinig opgeleverd. De zesdaagse bijeenkomst eindigde zaterdag en werd overschaduwd door onenigheid tussen de Verenigde Staten en China. De landen beschuldigden elkaar ervan verdere vooruitgang in de weg te staan.

9 October 2010 15:49Gewijzigd op 14 November 2020 12:05
Foto EPA
Foto EPA

Op de conferentie in Tianjin moest de basis worden gelegd voor de onderhandelingen die eind volgende maand in Mexico beginnen. Daar wordt in Cancun gesproken over een opvolger voor het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt. De kans dat hier overeenstemming wordt bereikt over een wereldwijd, bindend verdrag wordt klein geacht, nu de partijen er in China niet in zijn geslaagd vooruitgang te boeken. Meer dan drieduizend deelnemers uit 170 landen waren aanwezig in de Noord-Chinese stad.

De Verenigde Staten willen dat opkomende economieën, zoals China, India en Brazilië, beloven minder broeikasgas uit te stoten. China vindt echter dat de rijke landen hun uitstoot moeten beperken, omdat die de huidige problemen hebben veroorzaakt. Ook over de manier waarop de gestelde doelen kunnen worden gecontroleerd, zijn de partijen het niet eens.

De Amerikaanse delegatieleider Jonathan Pershing zei dat de weigering van China en andere opkomende naties om minder broeikasgas uit te stoten het grootste probleem is. Su Wei, de Chinese klimaatgezant , zei daarentegen dat de Amerikaanse regering rookgordijnen opwerpt om zo haar eigen dadeloosheid te verhullen.

De leider van de EU-delegatie noemde het teleurstellend dat er geen vooruitgang is geboekt. Ook milieuorganisaties reageerden teleurgesteld op de top.

VN-klimaatbaas Christiana Figueres probeerde nog een positieve draai te geven aan de top door te stellen dat er meer duidelijkheid is gekomen over wat in Cancun kan worden bereikt. Ze zei verder overtuigd te zijn dat in Cancun overeenstemming zal komen over de oprichting van een groen fonds, waarin geld gestort moet worden door rijke landen voor arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Tijdens de klimaattop in Kopenhagen eind vorig jaar werd beloofd dat op korte termijn 30 miljard dollar en op lange termijn jaarlijks 100 miljard dollar zal worden betaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer