Martin kookt chili con carne
Het hoorde eigenlijk niet, geloof ik. Het zal best. We deden het toch. Onze spruiten kregen regelmatig het diner uit een potje. Dat ging er gewoon het beste in. Om tegemoet te komen aan onze schuldgevoelens gaven we ze ook wel eens een verse hap. Een succes was dat meestal niet.
De met liefde geprutte prak kwam nog al eens retour. Wie herkent het niet: je lieveling die met volle mond prrr-geluiden voortbrengt en daarmee de vezels, vitamines en mineralen met een fijne broes op je witte overhemd laat landen. Liever uit een potje, betekende dat bij ons. Dus verwarmden wij potjes. Overigens zijn die potjes een goed en gezond alternatief. Daar hoef je je niet heel erg bezwaard over te voelen. Bovendien is het een voordeel dat je daarmee enorm kunt variëren. Keuze genoeg! Wij hebben het hele assortiment wel doorlopen. Olvarit à la carte, dat was het! Daardoor -–dachten we toen– ontwikkelt het kind zich moeiteloos tot een fijnproever die op latere leeftijd alles, maar dan ook werkelijk álles mee-eet. Toch? Met de kennis van nu: nee, dat helaas niet.
Van alle potjes was er één waarvan ik het wel kon hebben dat die het won van ons eigen brouwsel. Dat was de bruinebonenvariant. Die was bijna lekker, zeg maar. Bruine bonen hebben niet zo’n best imago, maar je kunt er verrassend lekkere dingen mee maken. Geen reden om er niet voor te bidden. Vandaag herfstkost: een heerlijke Mexicaanse bonenschotel. Chili con carne. Lekker, voedzaam en ook nog gezond!
Ingrediënten (circa vijf personen)
l 250 gr spekreepjes
l 2 uien
l 1 groene paprika
l 1 tl knoflookpoeder (of verse knoflook)
l 500 gr rundergehakt
l 1 klein blikje tomatenpuree
l 1 blik (circa 400 g) gepelde tomaten
l 200 ml runderbouillon
l 750 g (uitlekgewicht) bruine of kidneybonen
l tortillachips
l zout, chilipoeder, zakje geraspte oude kaas
Bereiding
Laat de bonen uitlekken. Snijd ui en paprika in stukjes. Bak de spekreepjes langzaam uit. Voeg de gesnipperde uien toe en bak deze bruin. Doe de stukjes paprika erbij en bak deze samen met de knoflookpoeder circa 5 minuten mee. Haal alles uit de pan. Bak het gehakt rul en bruin. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg de in stukken gesneden tomaten (inclusief sap), bouillon en het spekmengsel toe. Verwarm het geheel circa 10 minuten. Voeg de uitgelekte bonen toe en warm goed door. Breng op smaak met zout en chilipoeder (voorzichtig!). Serveer met geraspte kaas en tortillachips. Eventueel kan er (stok)brood of witte rijst bij geserveerd worden. Een frisse rauwkostsalade doet het ook erg goed!
Reageren aan scribent? martin@refdag.nl