Economie

Personeelstekort remt scheepsbouw

ZOETERMEER (ANP) – De Nederlandse scheepsbouw krijgt het in de komende twee tot drie jaar erg zwaar, omdat te weinig jongeren voor een carrière in de scheepsbouw kiezen. Vergrijzing en de aantrekkende economie zorgen de komende jaren voor een schrijnend tekort van duizenden mensen in de sector, aldus directeur Martin Bloem van brancheorganisatie Scheepsbouw Nederland.

8 October 2010 14:40Gewijzigd op 14 November 2020 12:04

Om nieuwe aanwas te trekken organiseerde Scheepsbouw Nederland deze week voor de vierde keer de week van de scheepsbouw. Studenten konden kennismaken met verschillende scheepsbouwers en hun toeleveranciers. Daarnaast gingen organisaties op twee dagen in gesprek met elkaar en met studenten over de mogelijkheden binnen de sector. Die bijeenkomsten trokken in totaal rond de vierhonderd studenten, aldus de organisatie.

Zaterdag wordt de speciale week afgesloten met een open dag op verschillende lokaties in de regio Rotterdam. Daar presenteren verschillende maritieme bedrijven zich. Onder meer de scheepswerven Damen en Slob zetten hun deuren open voor het grote publiek. De organisatie verwacht tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers.

Op alle niveaus is technisch personeel hard nodig. Bloem: „Zowel voor de ontwikkeling als voor de bouw van schepen.” Vooral de vraag naar specialistische vaartuigen trekt op dit moment weer aan, iets waarin Nederland erg sterk is. „Denk daarbij aan het ontwikkelen van bijvoorbeeld schepen die nodig zijn voor de bouw van olieplatformen, die steeds dieper moeten boren. Daarvoor moeten nieuwe concepten bedacht worden.”

Een deel van de nieuwe lichting moet komen van onderwijsinstellingen als het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Deze gespecialiseerde school levert elk jaar tussen de dertig en veertig scheepsbouwers op mbo-niveau af. Te weinig, zegt ook Ron Kooren, lid van het college van bestuur van het STC. „We groeien elk jaar, maar het gat blijft groot.”

De onderwijsinstelling is van plan in het nieuwe schooljaar een hbo-opleiding scheepsbouw te beginnen. „Bedrijven hebben ons daar om gevraagd”, aldus Kooren. De school is in gesprek met verschillende hogescholen, maar sluit niet uit de opleiding zonder hulp van deze instellingen te starten.

Bloem juicht het toe dat een specialistische school als het STC een hbo-studie opzet. Op dit moment is er een in Delft en heeft de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden een dergelijke opleiding, maar „schaalvergroting zet dit soort kleine opleidingen onder druk binnen het algemene onderwijs”, meent hij.

Daarnaast worden volgens Bloem veel mensen naar de scheepsbouw gehaald, die daar niet specifiek voor geschoold zijn. „Denk aan elektrotechnici en werktuigbouwkundigen die aangetrokken worden door een goed salaris. Zeker op dit moment wordt er goed betaald in de scheepsbouw.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer