Opinie

Commentaar: Geen succes, maar gemiste kans

Een gemiste kans. Zo mag je het afgelaste staatsbezoek van de Indonesische president Yudhoyono aan Nederland wel noemen. Na veertig jaar zou SBY, zoals hij doorgaans wordt genoemd, het eerste staatshoofd zijn dat Nederland zou bezoeken. Een dag voor zijn komst besloot SBY niet te komen. De reden zou het kort geding zijn dat de zogenoemde president van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS), Wattilete, had aangespannen tegen de Nederlandse staat om arrestatie van SBY af te dwingen zodra die op Nederlandse bodem zou stappen.

8 October 2010 11:38Gewijzigd op 14 November 2020 12:04

Rechtsgeleerden hadden er al op gewezen dat het kort geding geen schijn van kans zou maken, desondanks zette de RMS-voorman zijn actie voort. Mede om die reden leek zijn gang naar de rechter meer op een publiciteitsstunt van RMS-leiders hier in Nederland, om hun ideologie van een vrije Zuid-Molukse Republiek onder de aandacht te brengen. Wattilete mag dan zelf vinden dat zijn stunt geslaagd is –hij heeft SBY uit Nederland weg kunnen houden– in feite zijn er als gevolg van deze actie enkel verliezers.

Zo leidde het incident met de voormalige kolonisator Nederland deze week tot een golf van nationalisme in Indonesië. Wat voor uitwerking zal dat hebben op de bewoners van de Molukken, waar de christelijke bevolking ervan wordt beticht verraders te zijn van de nationale zaak doordat ze de RMS-ideologie zouden aanhangen? Ook al distantiëren ze zich nadrukkelijk van wat Molukkers in Nederland blijven koesteren, Molukse christenen krijgen daar het stigma van ”Kristen-RMS” maar niet van zich afgeschud, vooral vanwege acties van RMS’ers hier en daar. RMS-activisten zijn om die reden voor hen eerder een blok aan het been dan een steun in de rug.

Een blok aan het been is te onzent Geert Wilders. Het mag dan niet waar zijn, wat boze tongen beweerden, dat het staatsbezoek was afgelast vanwege moslimvijandige uitspraken van de PVV-leider. Maar in diplomatieke zin heeft de Nederlandse regering er straks natuurlijk wel een probleem bij, nu ze zich heeft verbonden aan een politicus die ongenuanceerd schofferen en beledigen van moslims tot zijn huismerk heeft gemaakt, en dat ook nog eens wereldwijd rondbazuint.

Het afgelasten van het staatsbezoek is een gemiste kans om na jaren van onmin en wantrouwen de relatie met Indonesië weer te intensiveren, en wel zo dat misstanden op het gebied van mensenrechten aan de orde kunnen worden gesteld. Daar hoort zeker de schending van mensenrechten jegens RMS-gevangenen bij, evenals de achterstelling van christelijke minderheden op de Molukken en –niet minder belangrijk– op Papoea. Verder vraagt de slappe opstelling van de Indonesische regering tegenover moslimradicalen om aandacht: het aantal kerken dat in Indonesië wordt aangevallen loopt de spuigaten uit en vraagt om daadkrachtig optreden.

Dat komt nu allemaal niet aan de orde, omdat president Yudhoyono is weggebleven. Met als gevolg dat de kwestie Indonesië beperkt blijft tot wat twee spreekbuizen met veel te grote broeken aan ervan vinden: RMS’ers hier ten lande en PVV-leider Geert Wilders. Dat is geen winst, dat is enkel verlies. Niet het minst voor de gedupeerde bevolkingsgroepen daar.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer