„Het is een feest voor huizenkopers”
AMSTERDAM – „Een feest voor kopers” noemt voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) de huidige terugslag op de woningmarkt. Volgens berekeningen van de organisatie zijn de woonlasten voor koopwoningen in twee jaar tijd met zo’n 20 procent gedaald.
„Het is tot dusver onvoldoende doorgedrongen, maar de marktomstandigheden om een woning te kopen zijn daarom uitstekend. Zeker voor starters, die geen eigen huis hoeven kwijt te raken, staan alle seinen op groen”, aldus Hukker.
„De prijzen zijn 10 tot 15 procent lager dan voor de kredietcrisis, de koper heeft veel keus, hij verkeert dus in een sterke onderhandelingspositie en hij kan dankzij de lage rente goedkoop financieren. Bovendien zijn de inkomens in het algemeen juist iets gestegen. Er breekt een moment aan dat consumenten inzien dat het aantrekkelijk is om te kopen en dat ze die stap zetten.”
Toch rekent Hukker niet op een krachtige opleving van de markt. Hij verwacht in de komende jaren „een heel gematigde ontwikkeling.”
„Een complex van onzekerheden draagt daartoe bij. Voor een oudere is het misschien de onzekerheid over de zorgkosten en het pensioen, voor een tweeverdiener over de kinderopvang. We mogen blij zijn als het voorzichtig weer wat aantrekt.” En: „de prijzen keren voorlopig niet terug naar het oude niveau.”
Gisteren presenteerde de NVM „ronduit slechte cijfers” over het derde kwartaal. Het aantal transacties daalde met maar liefst 13 procent. De voorzitter: „Het was geen verrassing, maar toch vind je het teleurstellend. De val van het kabinet, de verkiezingen, het einde van stimuleringsmaatregelen als de startersleningen en koopsubsidies, minder kijkcijfers op Funda, minder bezichtigingen en het WK voetbal, waardoor in juni vooral jongeren achter de tv zaten en niet op huizenjacht gingen: dat waren allemaal signalen die erop duidden dat er een terugsslag zou volgen. Dit kwartaal staat in de top vijf van de slechtste kwartalen van de voorbije tien tot vijftien jaar.”
Zet die neergaande lijn de komende tijd door?
„Gelukkig zijn de trends van de laatste zes weken wat beter. We zien weer een stijgend aantal verkopen, we zitten bijna op het peil van vorig jaar en de kijkcijfers nemen toe. Dat stemt mij voor het vierde kwartaal positiever.”
Wat zal het effect zijn van de voornemens van het nieuwe kabinet?
„Het is nog te vroeg om dat te kunnen beoordelen. Het is in ieder geval gunstig dat het kabinet in deze moeilijke tijden de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laat. Dat bevordert het consumentenvertrouwen. Het schept duidelijkheid en daar zijn we blij mee.
Maar ons ambitieniveau ligt hoger. We hopen dat het kabinet gaat werken aan een integrale visie op de woningmarkt. De overdrachtsbelasting bijvoorbeeld blijft bestaan en die moet er naar onze mening echt af. Die fungeert als een supergrote verhuisboete.”
Welke rol spelen de banken bij de problemen op de woningmarkt?
„Banken staan heel anders in de markt dan voorheen. Zij moeten hun eigen vermogen vergroten. Dat zie je terug in de marges die zij hanteren. Verder constateren we dat de toezichthouder, de AFM, strenger is geworden en dat daarom de financiële instellingen ruim de tijd nemen om over een aanvraag voor een hypotheek te beslissen, al gauw acht weken. Ze verlangen ook meer zekerheden. Dus in het algemeen: de banken zijn terughoudender. Hetzelfde zie je overigens aan de kant van de consument. Die zegt: er zit nog wat slecht weer aan te komen en daarom houd ik een reserve achter de hand en laat ik me niet verleiden om zes keer mijn bruto salaris te lenen.”
Hoe luidt uw advies aan iemand die zijn huis wil gaan verkopen?
„Velen zijn zich onvoldoende bewust dat de situatie drastisch is gewijzigd en zetten hun woning tegen een te hoge prijs in de markt. Het vaststellen van een meer realistische vraagprijs loont, leert de praktijk.
En verder zou ik zeggen: kijk kritisch naar hoe je huis eruitziet, en ook de tuin. Een verkoper dient te beseffen dat iemand die komt kijken, kan kiezen uit nog twintig of meer soortgelijke woningen.”