Tussenpersoon geopperd in cao-conflict post
DEN HAAG (ANP) – Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) ziet wel wat in het aanstellen van een tussenpersoon om de vastgelopen cao-onderhandelingen in de postsector vlot te trekken. Wel heeft een soort bemiddelaar alleen zin als postbedrijven en vakbonden dat zelf ook willen. Verder moet voorkomen worden dat de overheid een partij wordt in het cao-conflict.
Dat maakte de bewindsvrouw donderdag duidelijk in een debat met de Tweede Kamer over arbeidsonrust onder postbezorgers sinds de liberalisering van de markt. D66-Kamerlid Kees Verhoeven diende met steun van VVD-collega Afke Schaart een motie in over het aanstellen van een verkenner. „Daar kunnen we ons in vinden”, zei Van der Hoeven in reactie daarop, ook namens haar collega-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).
Sinds circa anderhalf jaar is de postmarkt geliberaliseerd en wordt er ook geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden. TNT moet flink reorganiseren, omdat concurrenten Sandd, SelektMail en Netwerk VSP zich niet conformeerden aan de postsector-cao en medewerkers betalen op basis van stukloon. Eind september mislukte een laatste poging van vakbonden en Sandd, SelektMail en Netwerk VSP om te komen tot een nieuwe cao.
Door het stuklopen van het cao-overleg dreigt per 1 januari 2011 een zogenoemde algemene maatregel van bestuur in werking te treden, die is ingesteld als stok achter te deur voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden bij de liberalisering van de postmarkt. Maar D66 en VVD vrezen dat postbedrijven door deze ‘Postwet’ in financiële nood dreigen te raken, omdat ze verplicht worden hun postbestellers een vast dienstverband aan te bieden.
Volgens Verhoeven en Schaart staan 30.000 banen van postbezorgers op het spel. Bovendien zou niet duidelijk zijn in hoeverre postbezorgers vrijwillig kiezen voor een flexibel contract op basis van stukloon. Een verkenner zou dit kunnen onderzoeken en tevens het cao-overleg kunnen vlottrekken.
PvdA, PVV, SP en GroenLinks waarschuwden vooral voor verdere dumping en prijzenoorlog op de postmarkt. De PvdA en GroenLinks willen bijvoorbeeld ook een onderzoek naar het instellen van een minimumprijs voor de postbezorging om rust op de markt te herstellen. Maar een prijsmaatregel kan volgens Van der Hoeven niet in een vrije markt.