D66: Referendum geen breekpunt
D66-leider Dittrich zal het correctief referendum niet tot breekpunt maken in de onderhandelingen met CDA en VVD over de vorming van een nieuw kabinet. Dat liet Dittrich zondag blijken in het tv-programma Netwerk.
Hij wees erop dat voor invoering van het referendum een grondwetswijziging nodig is, waarbij een tweederde meerderheid in Tweede en Eerste Kamer is vereist. „Helaas zit geen enkele grote partij op het referendum te wachten. Ik denk niet dat het lukt”, aldus Dittrich.
Eerder in het weekeinde hadden voormalig partijleider Terlouw en ex-D66-minister Brinkhorst ook al gezegd dat Dittrich in de onderhandelingen niet koste wat het kost aan het referendum moet vasthouden. Brinkhorst, aanvankelijk tegenstander van meeregeren, wees er op dat niet regeren voor D66 geen aanlokkelijk alternatief is. „Vier jaar de vierde oppositiepartij zijn is ook niet leuk”, zei hij in het tv-programma Buitenhof.
Dittrich blijft wel vasthouden aan een forse verhoging van de onderwijsuitgaven, zei hij in Netwerk. Hij noemde geen bedrag. Verder wil hij meer dan één minister voor D66 in het nieuwe kabinet.
Dittrich kondigde aan dat als hij besluit tot kabinetsdeelname, hij het onderhandelingsresultaat eerst aan het partijcongres zal voorleggen. Dat krijgt het laatste woord. Dittrich is ervan overtuigd dat hij het congres zal kunnen overtuigen. Hij is van plan alleen een onderhandelingsresultaat voor te leggen waar hijzelf helemaal achter staat.
Vooralsnog staat de D66-achterban bepaald niet te springen om te gaan regeren met CDA en VVD. Tijdens een partijbijeenkomst in Groningen zaterdag, waar kamerlid Bakker en partijvoorzitter Pechtold een toelichting gaven op de kabinetsformatie, toonde een meerderheid zich zeer kritisch. Veel aanwezigen meenden dat D66 te veel moet inleveren in de onderhandelingen. Een aanwezige verzuchtte dat gekozen moet worden tussen de pest en de cholera.
Vandaag spreekt Dittrich weer met de onderhandelaars van CDA en VVD, Balkenende en Zalm. Bij een belangrijk deel van de VVD bestaat een grote voorkeur voor regeren met D66 boven een coalitie met ChristenUnie en SGP. Hoewel een flink deel van de CDA-fractie liever met de christelijke partijen in zee gaat, zullen de christen-democraten „niet moeilijk doen” als de VVD D66 verkiest, hebben ze laten weten.
Overigens vindt ex-VVD-minister Jorritsma dat CDA en VVD beter kunnen kiezen voor een minderheidskabinet als ze te veel moeten inleveren bij de onderhandelingen met een derde partij. ChristenUnie en SGP eisen concessies op immaterieel gebied en D66 wil volgens Jorritsma „bestuurlijke rimram.”