Muziek

Omroep en concertlocaties in zwaar weer door bezuinigingen

DEN HAAG – De bezuinigingsplannen van de aankomende regering treffen niet alleen het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), ook beroemde concertlocaties vrezen voor hun voortbestaan.

Muziekredactie
7 October 2010 07:52Gewijzigd op 14 November 2020 12:03
Het Concertgebouw in Amsterdam. Foto ANP
Het Concertgebouw in Amsterdam. Foto ANP

Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) heeft aangekondigd in actie te komen tegen de aangekondigde plannen. Daarin staat dat de omroep moet bezuinigen op de orkesten. Er moet voor 200 miljoen euro bezuinigd worden op de Publieke Omroep. Dat zou ten koste gaan van onder andere het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest.

Het regeerakkoord meldt dat de subsidie van het MCO in 2015 ontmanteld moet zijn. De jaarlijkse subsidie van 31 miljoen wordt afgebouwd: 8 miljoen minder in 2013, 16 miljoen minder in 2014. In 2015 krijgt het MCO helemaal geen subsidie meer.

Dat er bezuinigd moest worden op de Publieke Omroep was al duidelijk. Dat die bezuinigingen ten koste zouden gaan van het MCO had echter niemand verwacht.

Directeur Anton Kok vindt de opheffing ondoordacht, zei hij tegenover de Volkskrant. „Wij zullen alles in het werk stellen om dit te voorkomen en roepen iedereen met klem op om hiertegen in het geweer te komen,”

Hij snapt de bezuiniging niet. „Zonder enige argumentatie wordt een onderdeel weggestreept dat nu juist inhoud geeft aan een van de kerntaken van de Publieke Omroep.” Bij het Muziekcentrum werken 300 muzikanten en 100 andere leden.

Ook het Concertgebouw in Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburg en Muziekgebouw aan ’t IJ vrezen voor hun voortbestaan. De concerten van het MCO zorgen namelijk voor een aanzienlijk deel van hun inkomsten.

Het Concertgebouw heeft jaarlijks rond de zestig concerten van een MCO-orkest. Dat is zo’n 20 procent van het totaalaantal. Als dat wegvalt, ontstaat voor het Concertgebouw een tekort van miljoenen euro’s. „Wij zijn financieel afhankelijk van het MCO”, zegt directeur Simon Reinink tegenover de Volkskrant. „Als dit doorgaat, is er geen basis voor ons voortbestaan. Dan kunnen we de tent sluiten. Volgens mij hebben de heren van het kabinet onvoldoende doorgehad welke gevolgen de opheffing van het MCO heeft.”

Ook Muziekcentrum Vredenburg komt in de problemen. „Dit kan gewoon niet. Zomaar mijn huisorkest afpakken”, aldus directeur Nanette Ris. „Ik kom straks miljoenen tekort in mijn begroting. Ik hoor de rechtse coalitie al zeggen: huur dan andere orkesten. Maar het MCO betaalt mij om in Vredenburg spelen. Als ik bijvoorbeeld het Rotterdams Philharmonisch Orkest wil huren, kost me dat een vermogen. Ik heb dus dubbele kosten.”

Ook Tino Haenen van Muziekgebouw aan ’t IJ is bezorgd. „Dit is een ramp, ik weet niet hoe we dit moeten opvangen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer