Rechter verbiedt arrestatie Yudhoyono
RIJSWIJK (ANP) – De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono mag niet worden gearresteerd bij aankomst in Nederland. De rechtbank in Den Haag wees woensdag deze eis van de president in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) tegen de Nederlandse staat af. De rechtbank veroordeelde de RMS tot de kosten van het kort geding. De RMS overweegt in hoger beroep te gaan.
De RMS beschuldigt president Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië van misdrijven tegen de mensheid onder zijn verantwoordelijkheid en had een kort geding aangespannen. De Indonesische president zag om het geding af van het geplande staatsbezoek aan Nederland van 6 tot en met 8 oktober.
Dinsdag zei de RVD al dat de Indonesische president in de contacten met de Nederlandse regering heeft laten weten graag een nieuwe datum voor het staatsbezoek te willen vaststellen.
De RMS had niet verwacht dat Yudhoyono zijn geplande staatsbezoek aan Nederland zou afzeggen om het kort geding. „Het overtreft onze stoutste dromen”, aldus Wattilete.
Volgens Wattilete heeft de RMS ondanks het verloren geding met behulp van de wapens van de democratische rechtsstaat laten zien waartoe zij in staat is. „Met het recht aan onze zijde kunnen we het onrecht dat de Molukken al jaren ten deel valt, bestrijden”, aldus Wattilete. „We zijn van plan op deze weg door te gaan.”
Ondanks het uitgestelde staatsbezoek gaat een manifestatie van Molukkers op het Malieveld in Den Haag donderdag door, zo liet de organisatie van de bijeenkomst weten.
Met de protestactie willen de organisatoren aandacht vragen voor de mensenrechtenschendingen die volgens hen in Indonesië plaatsvinden. Het staatsbezoek van de Indonesische president aan Nederland was voor initiatiefnemers Comité ‘Tifa Tjakalele’ en stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoea’s aanleiding om actie te voeren tegen zijn bewind.
De afzegging van het staatsbezoek toont volgens de directeur van het Centrum voor Indonesische Nationale Beleidstudies CINAPS, Guspiabri Sumowigeno, aan hoe zwak de Indonesische diplomatie is. Sumowigeno vindt dat de Indonesische president hier „had moeten vechten als de leider van een groots land”. Volgens hem is de strijd tegen gewapende separatisten legaal en legitiem.