Buitenland

Belgische koning praat nog niet met liberalen

BRUSSEL – De Belgische koning Albert II is vandaag begonnen met een nieuwe consultatieronde na het stuklopen van de formatiebesprekingen in zijn land.

Buitenlandredactie
6 October 2010 13:44Gewijzigd op 14 November 2020 12:02

De vorst ontvangt volgens Belgische media alleen de leiders van de partijen die de afgelopen maanden deelnamen aan de onderhandelingen.

Dit betekent dat de koning om de tafel zit met de Vlaams-nationalistische N-VA en de Vlaamse en Franstalige socialisten (SP.A en PS), christendemocraten (CD&V en CDH) en groenen (Groen! en Ecolo). De liberalen hebben geen uitnodiging ontvangen.

Voorzitter Bart De Wever van de N-VA, de grootste partij sinds de verkiezingen van 13 juni, werd vandaag om 11.30 uur op het paleis verwacht. Later op de dag waren de voorzitters van de PS (Elio di Rupo), CD&V (Wouter Beke), SP.A (Caroline Gennez) en CDH (Joëlle Milquet) aan de beurt. Morgen zullen de voorzitters van Ecolo (Jean-Michel Javaux) en Groen! (Wouter Van Besien) naar de koning gaan.

De Wever trok maandag de stekker uit het formatieoverleg, omdat hij vond dat de Frans­talige partijen te weinig concessies wilden doen voor een staatshervorming. Die zou Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moeten geven. De Wever wil de besprekingen bij nul beginnen.

Volgens Belgische media is 
De Wever eropuit de liberale partijen aan boord te halen in plaats van bijvoorbeeld de groenen of de Vlaamse socialisten.

De N-VA-leider zou verwachten dat hij in een wat rechtsere coalitie gemakkelijker zaken kan doen over het overhevelen van fiscale bevoegdheden naar Vlaanderen en Wallonië en over de circa 
25 miljard euro aan bezuinigingen die in België nodig zijn.

De Franstalige liberalen hebben al laten blijken graag mee te willen praten. Hun Vlaamse geestverwanten, die in april een einde maakten aan het kabinet-Leterme na geruzie over de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, houden zich nog op de vlakte.

Koning Albert heeft demissionair premier Yves Leterme gevraagd tijdens de duur van de formatie het maximale te doen om België economisch en sociaal op de been te houden. Van een echte doorstart van het demissionaire kabinet lijkt geen sprake.

„L’heure est grave, de toestand is ernstig”, liet het paleis gisteren weten in een uitzonderlijk communiqué na het onderhoud tussen koning Albert en Leterme. Het woord noodregering wilde Leterme niet in de mond nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer