Hof spreekt Ina Post vrij
DEN BOSCH (ANP) – Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag Ina Post vrijgesproken van het doden van een bejaarde vrouw in Leidschendam in 1986. Volgens het hof is er geen bewijs dat de toenmalige bejaardenverzorgster Post de 89-jarige mevrouw Kolstee in haar woning heeft gewurgd.
Post werd voor dit feit in 1987 veroordeeld tot zes jaar cel. Vorig jaar gaf de Hoge Raad het hof in Den Bosch opdracht de zaak over te doen, omdat twijfels waren gerezen over de juistheid van die veroordeling. Post zou slachtoffer zijn geworden van een rechterlijke dwaling, na een slecht rechercheonderzoek.
In die herzieningsprocedure eiste het Openbaar Ministerie vorige maand zes jaar cel, in de overtuiging dat Post mevrouw Kolstee van het leven heeft beroofd. Post zou op de kascheques van het slachtoffer uit zijn geweest.
Ina Post werd destijds gearresteerd, omdat zij de laatste zou zijn geweest die het slachtoffer in leven had gezien. Tijdens verhoren door de politie legde zij bij herhaling een bekentenis af. Volgens Post is zij onder druk van haar verhoorders tot die verklaringen gekomen. Volgens het hof in Den Bosch is de druk tijdens die verhoren aanzienlijk, maar niet ontoelaatbaar geweest.
Niettemin zijn de betekentenissen niet bruikbaar voor het bewijs. Post heeft geen blijk gegeven van harde daderwetenschap, aldus het hof. De details die zij gaf, heeft zij mogelijk uit een krantenbericht over de zaak kunnen putten. Daarbij is zij na haar arrestatie met de recherche in de woning van het slachtoffer geweest.
Bovendien stond Post ten tijde van het afleggen van de bekennende verklaringen psychisch niet erg stevig in haar schoenen, zo heeft het hof vastgesteld. Haar arrestatie leidde destijds tot een acute stressstoornis. Volgens het hof is de bekentenis onder invloed van die stoornis tot stand gekomen. De politie heeft daar onvoldoende acht op geslagen. Op het punt van de kascheques klopte de bekentenis niet. Al met al zijn de bekennende verklaringen te weinig betrouwbaar, aldus het hof.
Het hof verwierp een aantal verweren van advocaat Geert-Jan Knoops, die meende dat het Openbaar Ministerie door vormverzuim het recht op vervolging had verspeeld. Volgens Knoops is er bewust voor Post ontlastend materiaal achtergehouden en is de politie vooringenomen geweest. Het hof deelt die mening niet.
Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich neer bij de vrijspraak van Ina Post voor moord op de bejaarde mevrouw Kolstee in 1986 en gaat niet in cassatie. Hoofdadvocaat-generaal Charles van de Voort heeft dat woensdagochtend gezegd in reactie op het arrest van het gerechtshof in Den Bosch.
Het OM onderkent dat de bekentenis van Post als belangrijkste pijler onder het bewijs is weggevallen. „We zijn teleurgesteld maar er moet een streep onder deze episode. De zaak heeft lang genoeg geduurd. Justitie vecht niet tegen windmolens”, reageerde Van der Voort.