Ecologie Grevelingenmeer steeds slechter
OUDDORP (ANP) – In het water van het Grevelingenmeer zit steeds minder zuurstof waardoor veel planten en dieren als anemonen, wormen, schelpdieren, krabben en kreeften doodgaan. De problemen zijn ernstiger dan gedacht, zo concludeert een onderzoeksbureau. De resultaten zijn maandag bekendgemaakt. Het onderzoek vond plaats in opdracht van Rijkswaterstaat.
Volgens de onderzoekers vond in de maanden juli en augustus „een grote sterfte van het bodemleven” plaats. In de afgelopen jaren werd al duidelijk dat het water van de Grevelingen op verscheidene plekken op een diepte van tien meter zuurstofloos is. De onderzoekers constateerden in de afgelopen maanden dat in een deel van het meer op een diepte van vijf tot zes meter al geen zuurstof meer is. „De problemen breiden zich uit van oost naar west”, aldus een woordvoerder.
De Grevelingen, tussen het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee en Zeeuwse Schouwen-Duiveland, is het grootste zoutwatermeer van Europa. Tot de afsluiting in 1971 door de Brouwersdam, als onderdeel van de Deltawerken, stond de Grevelingen nog in open verbinding met de Noordzee. Door die afsluiting verdween de doorstroming vrijwel volledig uit het water.
Omdat er geen doorstroming meer is ontstaan zuurstofproblemen. Ook vissen zijn gevoelig voor lage zuurstofconcentraties, maar zij verplaatsen zich naar delen waar wel voldoende zuurstof in het het water zit. De effecten zijn volgens de onderzoekers niet onomkeerbaar, maar het herstel kan wel enkele jaren duren.
Er zijn plannen om de getijden te herstellen door een (afsluitbare) opening in de Brouwersdam te bouwen. Daar zou dan ook een getijdencentrale kunnen komen waar energie kan worden opgewekt.