Buitenland

Landen Azië willen strenge maatregelen tegen SARS

In de strijd tegen de longziekte SARS willen Aziatische landen en Canada een reisverbod voor mensen die ervan worden verdacht aan de longziekte te lijden. Zij pleiten ook voor controles op mensen die met mogelijke virusdragers in contact hebben gestaan. De landen streven verder naar strenge grenscontroles van vliegtuig- en scheepspassagiers.

Buitenlandredactie
25 April 2003 22:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:17

De voorgestelde maatregelen werden geopperd op een speciale vergadering van ministers en functionarissen van Volksgezondheid vrijdag in Maleisië, waar vertegenwoordigers uit China, Zuid-Korea, Japan en tien andere Zuidoost-Aziatische landen bij elkaar kwamen. Als enig land buiten Azië is Canada vertegenwoordigd omdat SARS ook daar flink om zich heen grijpt, meldde de Britse omroep BBC.

Op de agenda van de bijeenkomst in Kuala Lumpur, die tot zaterdag duurt, staat ook een gezondheidsverklaring voor mensen in de Aziatische landen. De deelnemers zoeken verder naar mogelijkheden om meer gegevens uit te wisselen over het onderzoek naar SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome).

Wereldwijd nemen landen ook eenzijdige noodmaatregelen om verdere verspreiding van het SARS-virus tegen te gaan. Nadat de Chinese regering donderdag al ingrijpende maatregelen had afgekondigd, droeg zij vrijdag studenten en werknemers die van buiten Peking komen, op voorlopig in de Chinese hoofdstad te blijven. De laatste dagen waren er steeds meer berichten over een massale vlucht uit de stad. Ongeveer 4000 personen die mogelijk contact hadden met SARS-lijders moeten thuisblijven.

Ondanks de SARS-dreiging is de Franse premier Jean-Pierre Raffarin vrijdag toch naar China gevlogen. De premier kortte zijn reis in van drie naar twee dagen en schrapte een excursie naar Shanghai, maar zijn bezoek was een welkom gebaar voor China.

Op de vraag of de Chinese regering had uitgelegd waarom ze traag heeft gereageerd op de SARS-uitbraak, antwoordde de Franse premier dat hij een nationale mobilisatie heeft waargenomen om de ziekte te bestrijden. „Ik ben ervan overtuigd dat bij de top van de Chinese staat de wil bestaat om het virus met alle mogelijke middelen te bestrijden”, aldus Raffarin.

Raffarin en Wen waren eerder op de dag getuige van de ondertekening van een contract voor de verkoop van dertig vliegtuigen aan een Chinese luchtvaartmaatschappij door Airbus Industrie, waarmee zo’n 1,54 miljard euro gemoeid is.

In de Chinese hoofdstad zijn inmiddels 4000 inwoners in quarantaine geplaatst omdat zij nauw contact hebben gehad met mensen die symptomen van de longziekte SARS vertonen. In de Chinese hoofdstad zijn zeker 42 mensen aan SARS overleden, terwijl er meer dan 870 zijn besmet. Zes ziekenhuizen zijn vrijgemaakt voor de verpleging van SARS-patiënten. Drie daarvan zijn inmiddels hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Alleen medisch personeel mag het ziekenhuis in en uit.

Het gemeentebestuur had de quarantainemaatregel drie dagen geleden al aangekondigd. Woordvoerder Cai Fuchao sprak vrijdag op een persconferentie echter geruchten tegen dat de autoriteiten van plan zouden zijn in Peking een staat van beleg af te kondigen of de luchthavens en snelwegen af te sluiten. Cai zei dat er inspectieteams naar 147 ziekenhuizen worden gestuurd om te controleren of men zich daar houdt aan de richtlijnen voor de behandeling van patiënten met mogelijke symptomen van SARS. Militaire ziekenhuizen hebben aanvankelijk nagelaten dergelijke gevallen aan de civiele autoriteiten te melden, wat China, waar in totaal 115 SARS-doden geteld zijn, op zware kritiek van de Wereldgezondheidsorganisatie kwam te staan. „We zullen er beslist geen enkel geval door laten glippen”, zei Cai.

China kondigde vrijdag aan 3,5 miljard yuan (384 miljoen euro) vrij te maken voor een landelijk netwerk om SARS en andere medische noodsituaties te bestrijden. Nog eens 2 miljard yuan (220 miljoen euro) wordt gebruikt om de medische zorg te betalen van mensen die er zelf het geld niet voor hebben.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat de Chinese havenstad Shanghai zijn aantal SARS-gevallen naar boven bijstelt. Shanghai meldde tot nu toe twee gevallen en achttien mogelijke besmettingen. Volgens de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties liggen de werkelijke aantallen in de tientallen, maar zeker niet in de honderden.

Sinds SARS eind vorig jaar voor het eerst opdook, zijn wereldwijd 277 mensen overleden en meer dan 4400 besmet geraakt, de meesten in China en Hongkong.

Ook Singapore (19), Canada (16), Vietnam (5), Thailand (2), Maleisië (2) en de Filipijnen (2) hebben sterfgevallen gemeld. De WHO heeft vrijdag in Maleisië overleg geopend met China, Hongkong en de andere getroffen landen. Zaterdag komen de ministers van volksgezondheid van deze landen naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De regeringsleiders ontmoeten elkaar dinsdag in de Thaise hoofdstad Bangkok.

In Hongkong, waar 116 mensen zijn overleden en 1.510 besmet, kreeg de gezondheidsdienst er vrijdag in de pers van langs omdat die niet voldoende beschermende kleding beschikbaar zou hebben voor de mensen in de frontlijn van de strijd tegen SARS. Honderden ziekenhuismedewerkers zijn tijdens de verzorging van SARS-patiënten besmet geraakt. De South China Morning Post zei dat sommige ziekenverzorgers al weken vergeefs om beschermende kleding vragen. De krant is een inzamelactie begonnen om ’Barrierman’-pakken - te kunnen kopen: kleding die het gehele lichaam bedekt, microscopisch kleine deeltjes tegenhoudt en zelfs beschermt tegen chemische stoffen en radioactiviteit.

voetnoot (u17(Zie ook pag. 19 en 21. econ en vp-Accent

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer